NaslovnaINFOZAŠTO PAS HRČE?

ZAŠTO PAS HRČE?

ZAŠTO PAS HRČE – Postoji više razloga zbog kojih pas može imati sklonost ka hrkanju, ono na šta je bitno obratiti pažnju jeste to da li je vaš ljubimac oduvek hrkao ili je u skorije vreme počeo sa tim?

Bilo da se brinete oko zdravlja vašeg ljubimca ili od njegovog hrkanja imate problema sa nesanicom, u nastavku smo izdvojili nekoliko najčešćih razloga zbog kojeg psi hrču.

Postoje rase pasa koje su prirodno sklone hrkanju – ovde je reč o psima koji imaju kraće noseve, kao i izduženo meko nepce koje može biti uzrok za ograničeno disanje u toku dremanja koje će za posledicu imati upravo hrkanje. Neke od ovakvih rasa su engleski mastif, engleski buldog, ši cu, čau čau, bokser, francuski buldog i mops.

Položaj u kojem pas spava – Ukoliko primetite da vaš pas glasno hrče dok spava na leđima, možete pokušati da ga pomerite na bok što bi trebalo da zaustavi hrkanje. Kao i kod ljudi, položaj spavanja može često biti odgovoran za probleme sa hrkanjem. Mali broj pasa često spava na leđima, ali oni koji se nađu u ovom položaju za dremku će najverovatnije hrkati iz razloga što ležanje na leđima može ometati protok vazduha.

Kilaža – ukoliko vaš mezimac ima viška masnoće u organizmu ona može potiskivati disajne puteve vašeg psa i prouzrokovati njegovo hrkanje u vreme spavanja. Pored hrkanja gojaznost sveukupno loše utiče na zdravstveno stanje i mnoge aspekte njegovog života. Pas koji ima prekomernu težinu može imati problema sa spavanjem jer su mu suženi disajni putevi.

Zapušen nos – još jedan mogući uzrok hrkanja je oticanje nosne šupljine. Kao što je ljudima teško da dišu usled zapušenog nosa i prehlade, i naši ljubimci se mogu pronaći u sličnoj situaciji kada je vrlo teško pronaći položaj u kojem je protok vazduha omogućen.

Alergije – Ukoliko ste primetili da vaš pas hrče samo u određenom periodu u godini, mogući uzrok hrkanja mogu biti sezonske alergije. Naši ljubimci takođe mogu biti osetljivi na materije iz svoje okoline, koje mogu dovesti do kijanja, zapušenja nozdrava i ostalih nelagodnih simptoma alergije.

Izvor: magazin.novosti.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari