Home INFO 10 STVARI KOJE PSIMA MOGU STVORITI STRES

10 STVARI KOJE PSIMA MOGU STVORITI STRES

Koliko puta u toku nedelje kažete da se ne osećate najbolje i da ste pod stresom? Stres je postao praktično deo naše svakodnevnice i svi ljudi imaju drugačije načine kako da se izbore sa njim. Međutim, i naši ljubimci mogu biti pod stresom a oni nažalost nemaju način kako da nam kažu šta osećaju i koje situacije bi želeli da izbegnu a u koje ih mi često stavljamo.

Upravo iz tog razloga smo naveli neke stresne situacije za kućne ljubimce, kako biste mogli da povedete dodantnu pažnju na njih kako ne bi ste izazvali nepotreban stres svom ljubimcu.

U nastavku je 10 stvari koje prema veterinarima kod pasa mogu stvoriti stres

  1. Nošenje naočara za sunce ili šešira – Prema potpredsedniku firme Freshpet, veterinaru Gerandu Perez Camargu nošenje naočara za sunce ili šešira može zasmetati vašem ljubimcu. Kako Perez tvrdi, psi se oslanjaju na to da vide ljudima oči kako bi razumeli njihova dela i na šta usmeravaju svoju pažnju. Prekrivanje očiju i lica može vašeg ljubimca učiniti nesigurnim u ono što se događa. Perez savetuje da dok nosite naočari za sunce vašeg psa obasipate pozitivnom pažnjom kako bi ste ga uverili da je sve u redu.
  2. Premeštanje nameštaja – Veterinarka Mari Gardner jedna od osnivača veterinarske bolnice Lap of Love, tvrdi da kod nekih pasa pomeranje nameštaja po kući može izazvati stres. Ovo je posebno tačno za starije ili slabovide pse. Psi koriste svoje sećanje kao i miris kako bi se kretali po kući pa premeštanje nameštaja može izazvati stres jer ne znaju gde su stvari prema tvrdnji Gardnerove. Ako ste vlasnik starijeg psa koji ne voli promene u svojoj okolini, ona savetuje da pokušate premeštati nameštaj jedan po jedan komad.
  3. Zurenje u psa ga može učiniti nervoznim – Prema tvrdnji veterinarke i veterinarske savetnice Sare Ochoe za DogLab pas bi se mogao uznemiriti ukoliko u većoj meri zurite u njega. Ochoa kaže da psi ne vole da ih neko neprestalno posmatra. Čak i da zurite u njih jer rade nešto slatko vaš pas će pomisliti da radi nešto pogrešno. Ochoa savetuje da pokušate da ne buljite previše u svog psa dok se izležava na krevetu, ali da im svakako posvećujete dovoljno pažnje tokom igre.
  4. Čvrsti zagrljaji – Prečvrsti zagrljaji mogu biti stresni za pse. Psi vole da se priviju uz svog vlasika ali ne vole da ih neko drži jako čvrsto kako tvrdi Ochoa. Osećaj da se ne mogu osloboditi iz zagrljaja može kod psa izazvati stres. Ona savetuje da kada mazite svog psa budete nežni i da mu ostavite dovoljno prostora za kretnju.
  5. Glasna muzika – Veterinarka Jesica Kirk tvrdi da glasna muzika ili elektronika mogu psima ometati sluh. Prema njoj, glasni zvukovi mogu biti vrlo neprijatni za uši vašeg ljubimca zbog čega mnogi od njih mogu postati uznemireni. Kada je vaš pas u automobilu sa vama smanjite ton radija i uvek se pobrinite da vaš ljubimac ima tiho i mirno mesto za odmor tokom glasnijih dešavanja poput porodičnih okupljanja ili zabava.
  6. Odeća za kućne ljubimce – Mnogi psi je ne vole, ma koliko mi mislili da ona izgleda slatko. Kirk upozorava da džemperi, prsluci i ostala odeća može kod nekih pasa stvoriti stres. Vlasnici bi takođe trebalo da povedu računa o odeći koja sprečava psa da bude rasterećen i slobodan.
  7. Vatromet – Skoro svi vlasnici znaju da zvuk vatrometa može biti stresan za njihove ljubimce. Pored glasnoće vatrometa, i miris i pogled na njega može biti zastrašujuć za vašeg psa kako tvrdi Kirk. Ukoliko idete negde da posmatrate vatromet, ostavite svog ljubimca kod kuće sa osobom kojoj verujete. Takođe, vaš veterinar vam može pomoći u izboru lekova za smirivanje vašeg ljubimca. Lekove nikako nemojte davati svom ljubimcu bez konsultacije sa veterinarom!
  8. Nova vrsta hrane ili poslastice – Ukoliko se naglo promeni hrana ili vrsta poslastice za vašeg psa možete kod vašeg ljubimca proizvesti probleme sa probavom. Kako Kirk tvrdi, pas sa uznemirenim želudcem ili svrabom zbog preomene ishrane će sigurno uzrokovati stres iznutra prema spolja. Promena hrane se uvek mora vršiti tokom dužeg vremenskog perioda i postepeno. Takođe, Kirk savetuje da prvo pokušate nahraniti psa vrlo malom količinom zatim da sačekate i vidite da li ima reakcije na hranu pre nego što mu servirate pun obrok.
  9. Pušenje – Pušenje u blizini vašeg psa ih može učiniti nesrećnima i dovesti i do medicinskih problema. Kako Perez tvrdi psi imaju izuzetno oštar njuh, pa ono što je za ljude blag miris za njih je puno neprijatniji i jači. Takođe, dugotrajno izlaganje dimu može kod psa dovesti do zdravstvenih problema poput nazalnih i respiratornih infekcija, pa i raka.
  10. Putovanje – Za mnoge pse putovanje je stresna stvar. Oni se moraju nositi sa novim okruženjem, mirisima i novim ljudima. Bez obzira na to što ste vi sa njim, to ne znači da vaš pas nije zarinut kako tvrdi Kirk. Ukoliko idete na put sa svojim psom, dopustite mu prvo da se navikne da provodi vreme u automobilu pre velikog putovanja. Kirk dodatno savetuje da sa sobom spakujete i dosta uobičajne hrane kao i njegove omiljene igračke kako bi mu bilo što prijatnije u putu.

Izvor: 24sata.hr

Pročitajte jošINFO 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U RIU ODRŽAN KARNEVAL ZA PSE (FOTO)

KARNEVAL ZA PSE - Tradicionalne parade kao i ulične zabave koje se u uobičajnim okolnostima održavaju u Rio De Ženeiru oko Sambadroma su otkazane...

DOMAĆE MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU?

MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU - Nedavno je u Francuskoj sprovedena studija o sezonskom unosu hrane kod mačaka, što je do sada najveća...

ODLAZAK NA PLANINARENJE SA PSOM – ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

PLANINARENJE SA PSOM - Ukoliko ste planinar, vaš četvoronožni drugar vam može biti idealno društvo za planinu. Psi obožavaju da budu na otvorenom, a...

MAČAK UGINUO NAKON ŠTO JE SPASIO DECU OD ZMIJE OTROVNICE

Domaći kratkodlaki mačak po imenu Artur se igrao u dvorištu porodične kuće sa dvoje dece svojih vlasnika kada je primetio zmiju kako se približava. Kako...

MERLIN – NAMRGOĐENI RAGDOL

Merlin je mačak rase ragdol koji je zahvaljujući svojim prodornim očima i večito namrgođenom izrazu lica postao internet senzacija. Merlin sa svojim vlasnicima živi u...

poslednji komentari