NaslovnaINFOBILJKA KOJA JE VEOMA OPASNA ZA VAŠE LJUBIMCE

BILJKA KOJA JE VEOMA OPASNA ZA VAŠE LJUBIMCE

Veoma je bitno da znate da jedna biljka koja se često koristi u buketima koji se nose kao znak pažnje u brojnim svečanim situacijama može biti izuzetno štetna za vaše ljubimce. Reč je o ljiljanu, koji je najstrože zabranjen za držanje u kući svim vlasnicima mačaka. U pitanju je jedna od najotrovnijih biljaka i predstavlja veliku opasnost po život naših ljubimaca.

Svi delovi ovo cvega prelepog izgleda i mirisa, su toksični za vaše ljubimce. Sam cvet je najopasniji – ukoliko vaša maca pojede jednu do dve latice, posledice mogu biti fatalne. Polen je takođe smrtonosan. Ukoliko vam ova biljka stoji u vodi u vazi, delovi polena konstantno padaju u vodu i na podlogu, pa se mačka može otrovati i ukoliko popije vodu iz vaze.

mačka-priroda-trava

Simptomi se javljaju 6 do 12 sati nakon gutanja delova biljke, a znaci trovanja su sledeći:
  • Postaje letargična
  • Gubi apetit
  • Povraća
  • Podrhtava
  • Doživljava epi napade

Nakon 30-ak sati doći će do poremećaja bubrega, mačka je stalno ženda i često urinira. Tada je nažalost već kasno za pomoć.  Obratite pažnju, jer mačke koje su stigle kod veterinara nakon 18 sati trovanja imaju veoma lošu prognozu.

PRVA POMOĆ U SLUČAJU TROVANJA

Ukoliko posumnjate da je vaša mačka pojela deo ove biljke ili bila u kontaktu sa njenim polenom, potrebno je da što pre potražite pomoć veterinara. Blagovremen i agresivan tretman obično daje pozitivne rezultate. Tretman podrazumeva intravensku nadoknadu tečnosti, ispiranje zeluca i boravak u bolnici. U najgorem slučaju, vašeg ljubimca očekuje hemodijaliza i dijaliza bubrega. Još uvek ne postoji protivotrov, jer nije poznato koji toksični elementi ljiljana su toliko štetni po naše ljubimce.

PREVENTIVA

Kako biste izbegli susret vašeg ljubimca sa ovom biljkom, najbolje je da ovu vrstu cveća nikako ne unosite u , vaš dom, kao i da obavestite prijatelje da imate mačku i da vam pažnju ne ukazuju buketima koji imaju ljiljana, jer je to po vašeg ljubimca izuzetno opasno.

Izvor: Petface, B92

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari