NaslovnaINFODA LI KUĆNI LJUBIMCI TREBA DA IMAJU ISTA PRAVA KAO LJUDI?

DA LI KUĆNI LJUBIMCI TREBA DA IMAJU ISTA PRAVA KAO LJUDI?

Bob i Elizabet Monjak su 2011. godine odveli svoja dva psa Lolu i Kali u odgajivačnicu za kućne ljubimce u Atlanti. Tokom njihovog boravka, odgajivačnica je pomešala lekove životinja, što je za posledicu imalo Lolin odlazak u bolnicu sa akutnim otkazivanjem bubrega. Nažalost umrla je devet meseci nakon toga.

Porodica Monjak je podnela tužbu protiv odgajivačnice, ali kako se prema zakonu, psi smatraju vlasništvom, a odgajivačnica je tvrdila da Lola „nema fer tržišnu vrednost“ jer je bila udomljen pas a ne kupljen. Ovaj slučaj je na kraju dospeo do Vrhovnog suda a sud je presudio da porota može odlučiti o novčanoj vrednosti kućnog ljubimca, a ne tržište.

Finalno, Lola se i dalje smatrala imovinom u očima zakona, ali priznajući da ljubimac vredi više od onoga što je za njega plaćeno odnosno njegove čiste tržišne vrednosti, ovaj slučaj je bio jedan od onih koji prikazuju veliku i značajnu promenu u načinu na koje američko zakonodavstvo gleda na čovekovog najboljeg prijatelja.

Zašto bi psi trebali imati prava?

U Zakonu o pravima se nigde ne spominju prava pasa, ali prema američkom zakonu psi u nekoj meri ipak imaju određena prava. Kako je izjavio Dejvid Grim za Nacionalnu Geografiju, poslednjih decenija je mnogo zakona bilo usmereno na mačke i pse što bi mnogi advokati smatrali pravima, poput prava na spašavanje od okrutnosti, prava na spašavanje od prirodne katastrofe ili prava da se interesi ljubimaca razmatraju u sudnici.

I dalje, u većini zemalja, prema zakonu, psi se smatraju vlasništvom, što ih pravno gledano ne razlikuje bitno od nameštaja u vašem domu. Međutim, slučajevi poput slučaja Monjak utiču na to da se takve sudske odluke sve češće menjaju. Ovaj slučaj nije prvi slučaj da je sud odmeravao vrednost jednog psa kao i njegovo pravo na život. Kada je jedan pas 2012. godine greškom eutanaziran, Drugi apelacionu sud u Fort Vortu u Teksasu je presudio da „posebnu vrednost čovekovog najboljeg prijatelja treba zaštititi“ i efektivno dao psima veći pravni status priznajući da su kućni ljubimci više od vlasništva.

Prema jednom istraživanju, čak 95% Amerikanaca svoje ljubimce smatra članovima porodice. Više od polovine njih redovno kupuje rođendanske i druge poklone za svoje voljene ljubimce, a mnogi i svakodnevno kuvaju svojim ljubimcima baš kao i ostalim članovima svoje ljudske porodice.

Takođe, nije samo ljudska naklonost prema psima i mačkama dovela do njihovog većeg zakonskog priznavanja već su i brojna istraživanja otkrila da se psi ne razlikuju toliko od nas. Prema istraživanjima oni imaju i „sposobnost emocija, ali i sposobnost da čitaju ljudske emocije“.

„Nauka je pokazala da je um psa približno ekvivalentan umu ljudskog deteta od dve do tri godine“, piše stručnjak za pse i neuropsihološki istraživač Stenli Koren. „Kao malo dete, pas ima sve osnovne emocije: strah, ljutnju, radost, gađenje, iznenađenje i ljubav.“ Čak je i papa Franja svojevremeno uvažio osećanja pasa sa izjavom da je svaki čin okrutnosti prema bilo kojem stvorenju u suprotnosti s ljudskim dostojanstvom“ i da ćemo jednog dana vidjeti životinje na nebu jer je „raj otvoren za sva Božja stvorenja. „

Sve ovo, u kombinaciji sa razumevanjem osećanja između čoveka i njegovog ljubimca dovelo je do promena u načinu funkcionisanja američkog pravnog sistema. Primera radi, sve je više tužbi gde vlasnici ljubimaca tuže zbog duševnih patnji i stresa kada je njihov pas ili mačka ubijen, a brojne sudije su počele da uzimaju u obzir i šta je u najboljem interesu ljubimaca u slučajevima starateljstva pri razvodu vlasnika.

Šta ako čovekov najbolji prijatelj ima ista prava kao i čovek?

Francuski parlament je 2014. te godine svrstao životinje u živa bića umesto u pokretnu imovinu. Takođe, Novi Zeland je usvojio Predlog zakona o amandmanima o dobrobiti životinja, priznajući da su životinje živa bića, baš kao i ljudi. Kratko nakon toga je i Kvebek dao životinjama ista prava kao što imaju i deca prema njihovim zakonima.

Međutim, američko veterinarsko medicinsko udruženje (American Veterinary Medical Association – AVMA) je jedan od najvećih protivnika priznavanja novog pravnog statusa za životinje, pogotovo za kućne ljubimce. AVMA smatra da ako zakon prizna kućne ljubimce kao članove porodice, veterinari mogu biti tuženi za zloupotrebu odnosno da bi veterinari mogli biti tuženi ako stvari krenu naopako ukoliko posmatramo svoje ljubimce kao decu. Takođe, prema njima pas koji po zakonu ima za vrednost samo svoje troškove udomljavanja je mnogo manje rizičan za operisanje u slučaju tužbe.

Takođe, neke druge organizaje su izrazile zabrinutost da bi priznavanjem kućnih ljubimaca kao ljudi po zakonu i sami vlasnici kućnih ljubimaca mogli izgubiti svoja prava. Mnogi smatraju da bi davanje životinjama ovog pravnog statusa moglo dovesti do toga da se primera radi ljubimci ne mogu sterilisati ili kastrirati protiv njihove volje. Sve ovo bi moglo potencijalno izazvati dosta skupih parnica i neozbiljnih sporova.

Na kraju, prema stručnjacima priznavanje prava kućnih ljubimaca može imati i pozitivne i negativne posledice, ali za sada u većini zemalja, pa i kod nas u Srbiji psi i ostali ljubimci se pravno posmatraju kao pokretna imovina.

Izvor: treehugger.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari