NaslovnaINFODA LI SE PSI SMEJU - ŠTA ZNAČI KADA POKAZUJU ZUBE?

DA LI SE PSI SMEJU – ŠTA ZNAČI KADA POKAZUJU ZUBE?

Kada su u pitanju ljudi, osmeh je uobičajena i pozitivna manifestacija, ali kada je u pitanju vaš pas i smeh, odnosno pokazivanje zuba, ovo je samo jedan od načina na koji psi koriste govor tela kako bi komunicirali sa okruženjem. Često to može biti i znak upozorenja i agresije.

Kada pas uvija usne i pokazuje zube, u pitanju je refleksna radnja kojom on šalje poruku da treba da se povučete. Obično je znak koji prethodi mnogo agresivnijem ponašanjem, te ga je potrebno shvatiti krajnje ozbiljno. Ovo pokazivanje zuba prate i drugi znaci kao što su uspravne uši, kruto telo, visoko uzdignut rep i kretanje napred –nazad uz režanje. Ukoliko ignorišete ove znake, može doći do napada.

Obično se ovakvo agresivno ponašanje javlja usled straha, odbrane teritorije, hrane ili potomstva. Vaš pas je u tom momentu na ivici svoje zone sigurnosti. U ovakvoj situaciji, psa treba ostaviti na miru, izbegavati kontakt očima i udaljiti se.

Ipak postoje i situacije kada pas pokazuje zube bez agresivnih namera. U pitanju je pokorni osmeh, a prate ga nepoželjni znaci govora tela – lizanje usana, opušten položaj tela, uši priljubljene uz glavu i pomalo smušen izraz očiju. Ovu vrstu osmeha najčešće možete videti kada ih uhvatite na delu, odnosno kada znaju da su nešto zgrešili te na ovaj način pokušavaju da umire situaciju. 🙂

Ukoliko vaš pas pokazuje zube, obavezno posmatrajte ostale znake govora tela. Ako ovi znaci upućuju na početak agresivnog ponašanja, povucite se i ili povucite psa od osobe kojoj pokazuje zube. Savet je da se za pomoć obratite stručnjaku za ponašanje pasa i to što pre, kako ne bi došlo do neželjenih posledica.

Ako ste ipak sigurni da se vaš pas jednostavno smeje, a govor tela vam pokazuje njegovu smirenost i pokornost, ne morate odmah biti uznemireni i zabrinuti. Svakako nastavite da pratite ponašanje vašeg ljubimca, kako bi bili sigurni da mu u tom trenutku nije neprijatno ili je nervozan.

Ukoliko je u pitanju samo osmeh, bez znakova agresije, možete ga naučiti da to radi na komandu. Kada vam se osmehne, izgovorite komandu, a potom ga nagradite. Ono o čemu morate voditi računa jeste da ovakvim treningom slučajno ne pojačate anksioznost ili nervozu vašeg psa, jer neki ljubimci zube pokazuju i kada su izloženi stresu.

Takođe, morate znati da osmeh kao kod ljudi ipak – ne postoji. Za klasičan osmeh potrebno je imati još jednu sposobnost koju poseduju isključivo ljudi, a u pitanju je smisao za humor.

Izvor: Petface.net

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari