NaslovnaINFOENTROPIJA OČNOG KAPKA

ENTROPIJA OČNOG KAPKA

Šta je Entropija očnog kapka?

Entropija je jedan od poremećaja oka, konkretno predstavlja poremećaj položaja očnog kapka kod pasa. Neke rase pasa su sklonije ovom poremećaju poput šar peja, čau čau-a, labradora, mopsa, bernardinca, koker španijela i mnogih drugih. Kada pas pati od ovog poremećaja dolazi do uvrtanja ivica očnog kapka prema očnoj jabučici. Tako uvrnut kapak svojim kožnim dlačicama i trepavicama nadražuje rožnjaču što dalje može proizvesti dodatne probleme očima psa. Uzrok ovog poremećaja može biti genetski ili neurološki. Najčešće se javlja kod psa koji ima oko 6 meseci i uglavnom se javlja na oba oka, i na donjem i na gornjem kapku u isto vreme.

Simptomi entropije

Simtomi na koje vlasnici pasa moraju obratiti pažnju su suzenje oka, crvenilo oka kao i negativna reakcija na vetar ili jaku svetlost. U slučaju ovog poremećaja oka, pas će imati potrebu da često trlja oko što može dovesti do javljanja drugih bolesti oka, bola, pa čak i gubitka vida.

Dijagnoza i način lečenja

Dijagnozu će veterinar uspostaviti na osnovu vidljivih kliničkih znakova poremećaja. Ovaj poremećaj se najčešće i najefikasnije leči hirurškom intervencijom.

U slučaju da sumnjate da vaš pas pati od ovog poremećaja, obavezno se konsultujte sa odabranim veterinarom. Nikako se ne preporučuje uzimanje bilo kakvog vida terapije na svoju ruku, jer pogrešna terapija može imati za posledicu dodatnu osetljivost psa kao i gubitak vida.

ŠTA ZNAČI KADA MACIN NOS MENJA BOJU?

Izvor:  vetbugojno.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari