NaslovnaINFOGOJAZNOST KOD MACA

GOJAZNOST KOD MACA

GOJAZNOST KOD MACA – Moramo biti svesni činjenice da punija mačka neće biti zdrava mačka. Veća težina kod mace može predstavljati uvod u dijabetes, bolest srca ili bubrega a može otežati i simtome brojnih hroničnih bolesti poput osteoartritisa, urinarnog sindroma i nekih tipova kancerogenih oboljenja. Uzrok problema gojaznosti je uvek u rukama vlasnika, jer je uvek vlasnik odgovoran za režim obroka, količinu i vrstu hrane kao i za ostale životne navike mačke. Zbog toga je zbog borbe sa viškom kilograma neophodno da vlasnik  ima svest o tome šta je prevelika težina, u kojoj meri će se razviti i koliko može biti opasna po zdravlje. Takođe, redovni odlazak veterinaru, a zatim i poštovanje preporuka veterinara u vezi sa hranjenjem, aktivnošću i redovnim kontrolisanjem težine mace su ključni za smanjivanje prekomerne telesne težine kod mace.

Da li je mačka gojazna?

Na koji način možemo odrediti da li je mačka gojazna, preteška, debeljuškasta ili samo velika i krupna? Samim merenjem telesne težine mace nećemo mnogo postići. Merenje je korisno kasnije tokom procesa smanjivanja težine odnosno kontrole napretka macinog mršavljenja. Različite rase mačaka su drugačije konstitucije i veličine, za većinu rasa se zna tačna prosečna težina mužjaka i ženke, ali kod domaćih mačaka, koje su u našoj zemlji u većini to nije slučaj.

Mačke se razlikuju u hormonskom statusu, zbog čega je jako bitno da li je u pitanju mačka koja je sterilisana, zatim da li mačka živi isključivo u zatvorenom prostoru ili izlazi napolje i naravno godine starosti. Sve to su bitne informacije koje utiču na težinu, kao i na sklonost ka povećanju težine kod mačke. Zbog svega toga je izuzetno korisna i najčešće upotrebljavana pri definisanju telesne mase Tabela telesne kondicije (Bodi Condition Sistem). Uz pomoć ove tabele posmatranjem izgleda i opipavanjem prisutnosti masnog tkiva odnosno opipavanjem tela mačke određuje se kategorija kojoj mačka pripada. Tako se dobija definicija trenutnog izgleda mace – previše mršava, idealnog izgleda, prevelike težine ili gojazna mačka. Tabela ima devet kategorija: 5 je idealan izgled, 6-7 prevelika težina, a 8-9 su gojazne mace. Razlika u težini između ovih kategorija je okvirno 10%. Borba sa povećanom macinom težinom se obavezno vodi prema instrukcijama veterinara, jer se prvo mora oceniti zdravstveni status mačke, a zatim njena težina, trenutni izgled kao i ciljana težina. Na osnovu svega toga, veterinar će napraviti plan mršavljenja koji je individualni za svaku mačku.

Kako da mačka smrša?

U borbi sa viškom kilograma potrebna vam je sledeća oprema: kućna vaga, kuhinjska vaga i igračke za mačku. U cilju kontrole težine i napretka u mršavljenju potrebno je mačku meriti minimum jednom nedeljno. Meri se vlasnik sa mačkom i sam vlasnik. Gubitak viška telesne težine bi trebalo da bude u rasponu od 0,5 do 2%. Nagli i veći gubitak težine može dovesti do ozbiljnog oboljenja jetre, jer je uglavnom posledica smanjenja unosa proteina. Mačka je mesojed, poseduje specifičan metabolizam proteina koji se odigrava u jetri, tako da zbog toga može oboleti i od hepatične lipidioze u slučaju većeg gubitka težine. Kuhinjska vaga je neophodna jer na njoj merimo količinu hrane koju je propisao veterinar. Hrana se količinski prilagođava, bilo da je u pitanju vlažna ili suva hrana u mericama predviđenim za to.

Ključne tačke programa za mršavljenje mačke

Prema preporuci veterinara, u zavisnosti od nalaza vaše mačke, njene kondicije kao i zdravstvenog stanja i načina života u porodici biće određen individualni plan mržavljenja mačke. U postavci svakog programa postoje: ciljana telesna težina, hrana, aktivnost, kontrola i vlasnik.

Cilj mršavljenja mačke

Cilj bi trebalo da bude ona težina vaše mace sa kojom će se ona uklopiti u ocenu 5, odnosno u idealan telesni izgled. To znači da na mački možemo opipati rebra, bez viška masnih naslaga, da nema zobljenja u predelu stomaka i da joj se jasno vidi struk.

Hrana u periodu mršavljenja

Pre svega, bitno je da je dnevni unos kalorija na dnevnom nivou manji u odnosu na broj kalorija koji je mačka pre toga unosila. Postoje raličite metode izračunavanja kalorija, a mora se uzeti u obzir različitost životnih uslova i mnogi drugi faktori. Light i vlažna hrana za mačke je namenjena sterilisanim i debeljuškastim mačkama, a za veoma gojazne mace postoji specijalna hrana namenjena upravo njima. Ova hrana ima manji procenat masti i povećan procenat proteina i visok sadržaj vlakana kako bi maca imala što manji osećaj gladi i veću sitost duži vremenski period. Kvalitet hrane je takođe vrlo bitan, mnogi veterinari preporučuju kvalitetnu vlažnu hranu jer sadrži meso i mesne derivate u najvećoj meri pa će maca biti zadovoljnija, a više proteina i vlakana će joj omogućiti da duže ostane sita.

Promena hrane

Kada je promena hrana u pitanju, vrlo je bitno obratiti pažnju da se promena uradi postepeno. Maca može početi da odbija novu hranu ukoliko ovaj prelazak nije postepen, potrebno je imati dosta strpljenja i zajedno sa veterinarom razmotriti ponovnu promenu niskokalorične hrane ili promenu suve u vlažnu hranu jer je vlažna hrana macama u većini slučajeva prihvatljivija. Takođe, trebalo bi povećati broj obroka u odnosu na pređašnji. Veći broj obroka će pomoći vašoj maci u borbi sa gladi a pri merenju kalorija je potrebno imati u vidu ukupan broj kalorija odnosno sabrati sve obroke tokom dana kako ne bi postigli kontraefekat.

Kontrolisanje telesne težine

Potrebno je da vlasnik na nedeljnom nivou meri i beleži trenutnu težinu kako bi se precizno pratio napredak u gubljenju težine. Konsultacije sa veterinarom bi trebale da se odvijaju na četiri nedelje i tom prilikom bi se kontrolisao i telesni izgled prema Tabeli telesnog stanja (Body Condition System). Na osnovu kontrole, veterinar će preporučiti korekcije ukoliko ima potrebe za njima. Za macu je bezbedan gubitak sve između 0,5% i 2% nedeljno i ovim tempom će maca doći do ciljane težine za prosečnih 9 ili 12 meseci. Vlasnik je izuzetno bitan u celoj ovoj proceduri, on mora pratiti stanje svoje mezimice i pokrenuti ceo proces mršavljenja ukoliko primeti da je ona gojazna. Takođe, na vlasniku je da se drži preporuka veterinara u vezi sa novim režimom ishrane kao i naravno da se strpljivo bori sa gladnom mačkom. Fizičke aktivnosti su takođe izuzetno poželjne, jer naše kućne mačke nemaju potrebu za „lovom“ kao njihove divlje rođake pa nije loše da vašoj maci nabavite igračke, penjalice i slične stvari.

Za kraj, ukoliko primetite da vaša mezimica muči muku sa viškom kilograma, apelujemo da se konsultujete sa veterinarom kao i da je ne stavljate na dijetu „na svoju ruku“.

Izvor: petmagazine.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari