NaslovnaINFOJEŽ KAO KUĆNI LJUBIMAC

JEŽ KAO KUĆNI LJUBIMAC

Najčešća vrsta ježa koja se drži kao kućni ljubimac je afrički patuljasti jež, koji je simpatičan, manjeg rasta i ne preterano zahtevan za održavanje. Ovaj simpatičan kućni ljubimac veći deo dana provodi u spavanju, a aktivan je tek uveče.

Poreklo

Ovaj sisar vodi poreklo iz Afrike, a potiče iz porodice Erinaceidae. U prirodi se može naći i u Evropi, Aziji i na Novom Zelandu. Može se reći da postoje dve vrste ježeva evropski koji je zakonom zaštićen i afrički koji je omiljen kao kućni ljubimac.

Izgled

Afrički patuljasti jež, kao i sve druge vrste ježeva, poseduje bodlje na svom telu a one su zapravo izuzetno tvrde šuplje dlake koje mu služe za odbranu. Kod ove vrste ježa, njihova dužina se kreće do 3 cm. Kada potpuno odrastu ježevi su dugi između 17 i 24 cm i teški oko pola kilograma. Donji deo njihovog malog tela, njuška i noge su prekriveni mekim belim krznom a gornji deo tela prekriven je bodljama koje ih štite od predatora. Afrički patuljasti jež u prirodi doživi od 1,5 do 3 godine, dok kao kućni ljubimac može doživeti od 6 do 9 godina.

Ishrana

Ježevi se ubrajaju u svaštojede, ali najviše se hrane insektima. U prirodi će uglavnom hraniti insektima poput skakavaca i cvrčaka, ali i crvima pa bi bilo dobro tim insektima i hraniti ih ukoliko ih držite kao kućnog ljubimca. Od biljaka mu možete ponuditi spanać, zelenu salatu, šargarepu, paradajz, jabuku, bananu, narandžu, dinju, grožđe i sl. Takve obroke možete obogatiti kuvanim jajetom. Takođe, kao alternativa hrani može poslužiti i suva ili mokra hrana za mačke. Potrebno je da uvek ima pristup svežoj vodi.

Temperament

Jež je simpatična i nezahtevna mala životinja. Oni su noćne životinje, tokom dana uglavnom spavaju i tek uveče postaju aktivni. Na ljude će skoro uvek reagovati odbrambeno, tako što će se sklupčati i ispuštati zvuk sličan šuštanju, ali se mogu pripitomiti nakon što se naviknu na miris vlasnika. Nemaju neprijatan miris, ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi koji su skloni alergijama na dlaku. Poseduju vrlo razvijen sluh kao i njuh.

Smeštaj

Ukoliko želite da držite ježa kao kućnog ljubimca, potrebno je obezbediti mu kavez ili terarijum čije bi minimale dimenzije trebalo da budu 60x60x35 centimetara. Na dnu kaveza bi trebalo postaviti piljevinu, a vrlo je bitno osigurati mu i neku kućicu ili cev i sl koja će biti njegovo sigurno mesto gde će moći da se sakrije u okviru kaveza. Takođe, igračke, poput recimo kruga za trčanje su takođe dobra ideja. Ono što je vrlo bitno, jeste obezbediti mu adekvatnu temperaturu prostorije u kojoj provodi vreme, a optimalna temperatura je između 18 i 22 cm. Na nižim temperaturama bi mogao da se povuče u zimski san.

Par dodatnih napomena

-Vašeg kućnog ljubimca ježa možete da pustite da šeta stanom, naravno uz nadzor. Po prirodi su vrlo radoznali, uživaju u istraživanju svoje okoline ali za razliku od glodara ježevi neće grickati nameštaj i kablove.

-Ježa uvek treba uzimati opranim rukama kako bi se navikavao odnosno prepoznao miris vlasnika.

-Skloni su gojenju pa je neophodno osigurati im mogućnost kretanja

-Ježevi razlikuju vlasnikov glas u odnosu na ostale, pa je dobra ideja pričati im.

Izvor: srbijadanas.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari