NaslovnaINFOKAKO DA NAUČITE VAŠEG PSA DA NE GRIZE STVARI?

KAKO DA NAUČITE VAŠEG PSA DA NE GRIZE STVARI?

Štenci u periodu između treće nedelje i osmog meseca menjaju odnosno gube i dobijaju nove zube, pa često imaju jaku potrebu da grizu razne stvari. U tom periodu je čak normalno i potrebno da grizu. Nažalost, najčešće je to vaš nameštaj i pokućstvo te u nastavku pročitajte nekoliko korisnih saveta kako da ih na vreme odviknete od ove navike, kako se ona ne bi nastavila i kada odrastu.

Koliko god da su štenci u ovom periodu slatki i neodoljivi, grickanje i uništavanje svega što im dođe pod njuškicu, može da izludi vlasnike, a ovoj navici su sklone sve rase. Kod štenaca se ovo događa zbog rasta zuba, dok je kod odraslih psa to jedan od načina da skrenu pažnju na sebe.

Štenci

Kao što smo već pomenuli, štenci u periodu od treće nedelje do osmog meseca dobijaju i gube zube, što im izaziva svrab, bol i nervozu, te grickanjem oni ublažavaju ove tegobe. Najbolje rešenje je da im u ovom periodu obezbedite gumene igračke koje će biti zamena za predmete iz vašeg doma.

Ova navika kod nekih pasa ostaje i kada odrastu. Prema rečima stručnjaka, odrasli psi grizu sve pred sobom iz više razloga. Prvi i osnovni razlog jeste višak energije koju nemaju gde da potroše. Šetnja i trčanje su jedna od osnovnih potreba vašeg ljubimca, a ukoliko dosta vremena potroše u zatvorenom prostoru, nemaju načina da potroše energiju. Koncentrisana hrana, odnosno granule, im daju dosta snage.

Većina pasa ima veliku potrebu za igrom te oni pronalaze alternativu, a jedna od njih je grickanje stvari u vašoj kući. Takođe, prema rečima veterinara, kako bebe istražuju svet oko sebe rukama, psi to često rade zubima.

Manjak pažnje

Kada osete da im nedostaje pažnje, psi će je takođe zatražiti grickanjem. Na ovaj način oni pokušavaju da pokažu vlaniku da im je potrebno posvetiti više vremena. Psi su kao i deca – žele da se maze, da neko priča i igra se sa njima, a kada toga nema, pronaći će način kako da skrenu pažnju svojih vlasnika.

Verovatno znate da psi uživaju kada zajedno provodite vreme, a odvajanja od čopora im nije prirodno. Ovo kod njih može izazvati i strah i ljutnju koju će iskazati grickanjem i uništavanjem predmeta.

Fiziološki uzroci

Pored psiholoških, tu su i fiziološki razlozi zbog kojih psi imaju potrebu da grickaju naše prste, noge ili stvari po kući. Prema rečima veterinara, ugrizom se kod pasa luči pljuvačka koja je za njih lekovita, odnosno koja je PH bazna i odlazi u želudac, a na taj način se delimično neutrališe kiselost želudca.

Takođe, verovatno ste primetili da mnogi psi imaju naviku da grizu svoje šape, a to rade iz higijenskih razloga. Međutim, ovo može biti i reakcija na svrab, odnosno posledica alergije, te je u ovom slučaju potrebno obratiti pažnju.

Kako ih odviknuti?

Osnovni savet svim vlasnicima koji žele da psa odviknu od grizenja jeste da se naoružaju strpljenjem. Što je pas mlađi, utvrđivanje novih pravila ponašanja biće lakše. Bitno je znati da sve što ljubimac nauči dok je mlad, samo je osnova za nadgradnju kasnijih saznanja. Sve loše navike se uz dovoljno strpljenja i upornosti, vremena i rada mogu na vreme ispraviti.

Za početak, potrebno je da stvari zaštitite od ljubimca, posebno dok su štenci, kako kada je beba u kući. Sve stvari koje ne želite da vaš mališan uništi ili mogu biti opasne po njega, trebalo bi staviti van njegovog domašaja. Knjigu, cveće i kablove trebalo bi skloniti na visinu do koje on ne može da dosegne. Kada su u pitanju igračke, takođe treba povesti računa da ih ne može progutati kao i da budu od kvalitetnog, čvrstog materijala koji neće moći lako da raskomadaju i pocepaju. ČIm primetite da se vaš pas približava nekom predmetu, bitno je da mu odmah kažete da ne radi to.

Dosada i usamljenost

pas-krevet

Ukoliko vaš pas grize stvari iz dosade i usamljenosti, veterinari navode da je bitno promeniti navike, ne samo pasa, već i vlasnika. Ljubimci vole da znaju šta ih čeka, te je korisno smisliti ritual pre nego što ostanu sami kod kuće. Na primer, možete se poigrati sa vašim psom, nakon čega ćete mu mirno reći da idete iz kuće, bez naglih pokreta ili iskradanja. Istu rečenicu ponavljajte svaki put kada ga ostavljate samog.

Na ovaj način, pas bi trebalo da shvati da odlazak nije ništa posebno te se neće uplašiti. Ovaj ritual pomoći će mu da se ne unervozi oko vašeg odlaska, već da se smiri.

Jako je važno da se pas ne zbunjuje. Mnogi vlasnici imaju naviku da svojim ljubimcima ostavljaju stare čarape ili papuče kako bi se igrali. Kako psi ne razlikuju šta je vama novo, a šta staro, oni će u ovom slučaju razumeti da je sasvim u redu grickati taj isti predmet.

Još jedan način da vašeg psa odvinkete od destruktivnog žvakanja jeste da predmete koje ne želite da dira, premažete odbojnim mirisima i ukusima, za koje znate da ih vaš ljubimac ne voli.

Bonus video: 

Izvor: Petmagazine

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari