NaslovnaINFOKUĆNA MAČKA IZ KOLORADA POZITIVNA NA KUGU

KUĆNA MAČKA IZ KOLORADA POZITIVNA NA KUGU

Kako su saopštili zdravstveni zvaničnici, jedna kućna mačka iz Kolorada je testirana pozitivno na bubonsku kugu.

Javno zdravlje okruga Džeferson (JCPH) je u svom saopštenju objavilo da je pomenuta mačka iz Evergrina u Koloradu testirana pozitivno 29. oktobra i na taj nači postala prva mačka pozitivna na kugu u okrugu ove godine. Prema njihovom saopštenju, verovatno se zarazila tako što je došla u kontakt sa zaraženim pacovom.

Prema američkom Centru za prevenciju u i kontrolu bolesti (CDC) kuga je bolest koja je uzrokovana bakterijom Yersinia pestis, koja lako može da zarazi i ljude i druge sisare preko ujeda buve. Često životinje poput veverica i prerijskih pasa nose tu bolest. Mačke su dosta podložne kugi i ona može dovesti do smrtnog slučaja ukoliko se ne leći na vreme. Dobra vest je da su moderni antibiotici efikasni protiv kuge – kako je istakao zvaničnik JCPH Džim Rada.

Prema CDC i ljudi mogu dobiti kugu preko ujeda zarađene buve ili dodirom zaražene životinje. Simtomi kuge uključuju glavobolju, jezu, mučninu, groznicu, otečene ili bolne limfne čvorove i slabost. U slučaju da primetite pojavu takvih simtoma, obavezno je što pre javiti se svom lekaru.

Izvor: blic.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari