NaslovnaINFOMAČKE I ISHRANA TOKOM PRAZNIKA

MAČKE I ISHRANA TOKOM PRAZNIKA

Tokom praznika smo uglavnom izloženi većoj količini hrane i mnogi vlasnici mačaka mogu pasti u iskušenje da „počaste“ i svog ljubimca nekom bogatijom hranom. Međutim, to nije uvek dobra ideja jer se mačke kao i većina drugih ljubimaca ne osećaju dobro ukoliko se izlože naglim promenama u ishrani.

Ukoliko rešite da svojoj maci date hranu koja je za nju nova, trebalo bi je pažljivo posmatrati kako bi na vreme primetili bilo kakve zdravstvene probleme poput povraćanja i dijareje. U slučaju da rešite da njena praznična poslastica bude nešto od ljudske hrane, vrlo mala količina nemasnog mesa ili barenog povrća je najbolji izbor.

Mačka nikako ne bi smela da jede:

Vrlo masnu i začinjenu hranu poput pečenja, koje će vašoj maci sigurno primamljivo mirisati, ali može biti uzrok ozbiljnih problema u digestivnom sistemu a takođe može izazvati i dijareju.

Sva hrana koja sadrži luk u većoj količini je opasna po zdravlje vaše mačke.

Sve vrste slatkiša i čokolade – najopasniji su oni slatkiši sa visokim procentom crne čokolade jer sadrže najviše teobromina – supstanca koja može izazvati probleme sa nervno mišićnim funkcijama (podrhtavanje, srčani problemi i mišićni tremor). Takođe, slatkiši koji sadrže kofein i različite orašaste plodove mogu izazvati slične probleme.

Mleko i mlečni proizvodi mogu uzrokovati razne gastrointestinalne smetnje kod maca osetljivih na prisustvo laktoze.

Kako skoro nijedna praznična trpeza ne može da prođe bez tradicionalne ruske salate, ukoliko želite da vašu macu počastite svojom prazničnom hranom možete joj dati pet do šest zrna zamrznutog graška, par kockica barene šargarepe i krompira i komadić ili dva belog mesa. Ovo maca može pojesti bez opasnosti, ali naravno nezačinjeno i bez majoneza.

Izvor: petmagazine.rs

Pročitajte jošINFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari