PRIZORI KOJI TERAJU SUZE NA OČI – MILIONI STRADALIH ŽIVOTINJA PO AUSTRALIJI (FOTO, VIDEO)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

MILIONI STRADALIH ŽIVOTINJA PO AUSTRALIJI – Već danima svetski i domaći mediji pišu i prenose tužne i potresne scene iz Australije u kojoj svakodnevno bukte požari. Prema rečima stručnjaka, u požarima je do sada stradalo oko 480 miliona životinja, a fotografije i video snimci šire se društvenim mrežama.

Pomenuta brojka temelji se na izveštanju koji je napisao Kris Dakman u saradnji sa drugim stručnjacima 2007. godine za organizaciju World Wide Fund Nature. Tada je na području Novog Južnog Valesa bilo 17,5 sisara, 20,7 ptica te 129,5 gmizavaca po jednom hektaru.

Pre desetak dana u požarima izgorelo je čak tri miliona hektara Novog Južnog Velsa, što je bio dom 480 miliona sisara, ptica i gmizavaca. Stručnjaci su takođe zabrinuti da su zbog požara mnoge biljne i  životinjske vrste izumrle.

Najugroženije su definitivno koale jer su male i spore, a hrane se lišćem eukaliptusa koje sadrži lako zapaljivo ulje, zbog čega su one dodatno ugrožene. Do sada je u požarima stradalo oko 8.000 koala, što je trećina ukupnog broja ovih životinja. Kenguri su nešto manje ugroženi, jer su veći i brži, te su imali nešto veće šanse za preživaljavanje.

Tačne brojke smrtno stradalih životinja ipak neće biti poznate sve dok se požari ne smire. Svi koji žele pomoći životinjama stradalima u ovim strašnim požarima mogu da uplate donaciju organizacijama “TheWorldWildlifeFund”, bolnici za koale “PortMacquarie”, RSPCA.

Pročitajte još: INFO

Share.

Leave A Reply