NaslovnaINFOPSI SU SKLONIJI MEĐUSOBNOJ IGRI UKOLIKO IH VLASNIK POSMATRA

PSI SU SKLONIJI MEĐUSOBNOJ IGRI UKOLIKO IH VLASNIK POSMATRA

Prema novoj studiji koja je objavljena u časopisu Animal Cognition, psi su skloniji međusobnom igranju ukoliko ih njihov vlasnik pažljivo posmatra. Ova studija sugeriše da kućni ljubimci priređuju igre pre svega kako bi ugodili svom vlasniku.

Linzi Merkam, autorka studije i stručnjak za ponašanje životinja, kaže da je dobro poznata činjenica da psi prate koliko im čovek pridaje pažnje, ali do sada u istraživanjima nije bilo poznato kakav je tačan učinak čoveka kao posmatrača na tipično ponašanje pasa u zajedničkoj igri.

Merkam je tokom svog istraživanja nadzirala deset parova kućnih ljubimaca, koji su živeli zajedno u periodu od 6 meseci i koji su bili u prilici međusobno da se igraju minimum jednom dnevno. Naučnici su proučavali pse u tri različite situacije – u prisustvu vlasnika koji nije pratio šta psi rade, kada je vlasnik bio odsutan i kada je vlasnik budno pratio njihovu igru i tom prilikom ih hvalio i mazio.

Zaključci studije su pokazali, kako navodi Merkam, da veća pažnja vlasnika podstiče igru pasa, zatim povećava i intenzitet ponašanja tipičnih sa psa – položaj psa, plesanjem zadnjicom u znak zadovoljstva, igra lova, ugrize iz ljubavi, simulacije borbe i slična ponašanja.

Koautor studije Klajv Vine tvrdi da je zapanjujuće da su psi koji imaju priliku da se igraju zajedno kada god požele skloniji igri kada na njih čovek obraća pažnju. Prema njemu i ostalim autorima postoji nekoliko hipoteza zbog čega je to tako. Moguće je da psi igrom traže da ih vlasnik gleda i da je za njih to gledanje nagrada. U pitanju je slično ponašanje kao kod male dece, koje žele svojim roditeljima da pokažu šta su novo naučili dok ih roditelj posmatra.

Takođe, moguće je i da psi mogu da nauče da će međusobnom igrom dobiti više pohvala vlasnika, koji će im se čak i pridružiti u igri. Na kraju, vrlo je verovatno da se psi osećaju i dosta sigurnije kada ih vlasnik posmatra, jer bezazlena igra može dobiti neki oblik agresivnosti pa se pas verovatno oseća prijatnije ukoliko je prisutan vlasnik koji može prekinuti napetost.

Izvor: rs.n1info.com

Pročitajte jošINFO 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari