NaslovnaINFOPSI ZA KUĆU I STAN: VODIČ ZA ODABIR SAVRŠENOG KUĆNOG LJUBIMCA

PSI ZA KUĆU I STAN: VODIČ ZA ODABIR SAVRŠENOG KUĆNOG LJUBIMCA

Psi za kuću i stan nisu definisani nekim strogim pravilnikom već je to odluka koja treba da ima i emotivnu i realnu osnovu kako bi rezultat bio zadovoljavajuć. Posedovanje psa donosi mnoge prednosti – od bezuslovne ljubavi i vernog prijateljstva, do poboljšanog fizičkog i mentalnog zdravlja vlasnika. Psi pružaju utehu i društvo, čuvaju dom, a redovne šetnje osiguravaju vežbanje na svežem vazduhu. Međutim, odabir pravog psa za vaš dom i životni stil ključan je za uspostavljanje skladnog suživota.

Postoje stotine različitih pasmina pasa, svaka sa jedinstvenim karakteristikama i potrebama. Neki su energični i traže puno aktivnosti, dok su drugi mirniji i prilagođeni životu u stanu. Veličina psa, strpljenje i prilagodljivost različitim okruženjima takođe su faktori koje treba razmotriti.

U ovom vodiču ćemo detaljno razmotriti koje rase pasa najbolje odgovaraju životnom prostoru poput kuće ili stana. Osvrnućemo se na pripremu doma, negu i zdravstvene potrebe, kao i psihološke aspekte posedovanja psa. Naš cilj je da vam pomognemo da odaberete savršenog kućnog ljubimca koji će obogatiti vaš život.

Koje rase su najbolje za život u kući ili stanu?

Odabir rase psa koji odgovara vašem životnom prostoru i načinu života ključan je za uspostavljanje sretne i skladne veze. Evo nekih preporuka:

Mali psi prilagođeni za život u stanu

Mali psi obično su idealni za one koji žive u stanu ili manjem prostoru. Zahtevaju manje vežbanja i obično su mirniji od većih rasa. Međutim, i dalje im je potrebna redovna šetnja i igra. Neke od popularnih malih rasa uključuju:

 • Jorkširski terijer: Živahan i energičan pas koji se lako prilagođava životu u stanu. Zahteva umerenu količinu aktivnosti i redovno šišanje.
 • Maltezer: Nežan, prijateljski pas sa svilenkastom dugom dlakom. Odličan izbor za one koji žive u stanu jer su mirni i ne linjaju se puno.
 • Pekinezer: Kompaktni i snažni pas stare kineske pasmine. Iako su nezavisni, obožavaju pažnju i spadaju u zahvalne kućne ljubimce.
 • Sibirski haski: Iznenađujuće dobra opcija za stan uprkos svojoj veličini. Sibirski haski su čisti, tihi ali traže puno vežbanja i aktivnosti.

Rase srednje veličine dobre za kuću/stan

Psi srednje veličine često su dobar kompromis za one koji žive u kući ili većem stanu. Obično su umereno aktivne i ne zauzimaju previše prostora. Neke od preporuka:

 • Francuski buldozi: Zabavni, vedri psi koji su lako prilagodljivi različitim okruženjima. Ne zahtevaju puno vežbanja, ali su osetljivi na vrućinu.
 • Kavalir king čarls španijeli: Potomci kraljevskih lovačkih pasa. Odani su, nežni i vole da budu u blizini svojih vlasnika.
 • Engleski buldog: Pored svoje čvrste građe, engleski buldozi su uglavnom mirni, posebno u zatvorenom prostoru. Odani su i privrženi obitelji.
 • Srodnici velikih pasmina: Psi poput bokser pinča, malih rodezijskih goniča i malih bernskih planinskih pasa često nasleđuju svojstva većih rasa samo u manjem pakovanju.

Velike rase pasa pogodne za velike kuće sa dvorištem

Velike rase pasa obično su bolje prilagođene za život u većim kućama sa dvorištima ili prostorima za trčanje i igranje. Zahtevaju više trčanja i prostora. Neke od većih rasa koje se mogu razmotriti su:

 • Labradori: Inteligentni, druželjubivi i laki za dresuru psi koji su odlični porodični ljubimci. Vole plivanje i potrebna im je redovna šetnja.
 • Njufaundleri: Miroljubivi divovi, njufaundleri su predani i strpljivi s decom. Potrebno im je dovoljno prostora i redovna šetnja.
 • Nemački ovčari: Poznati po svojoj inteligenciji i radnim sposobnostima, nemački ovčari su izuzetno aktivni i traže puno mentalnih i fizičkih izazova. Teritorijalni su ali i odmereni tako da uz pravilnu dresuru mogu biti idealni zaštitnici doma.

Bez obzira na veličinu, svaka pasmina ima jedinstvene potrebe i osobine koje bi trebali razmotriti prije donošenja konačne odluke.

Ovo je veoma važno! Izbor je svakako vaš ali se obavezno informišite kod odgajivača ili veterinara o specifičnim zahtevima različitih rasa koje vam se dopadaju pre konačne odluke.

Priprema doma za dolazak psa

Pre dolaska vašeg novog kućnog ljubimca, važno je osigurati siguran i ugodan prostor za psa. Evo nekih saveta za pripremu doma:

 Priprema prostora

 1. Izolacija žičanih instalacija: Psi, posebno štenci, vole grickati i žvakati različite predmete. Izolovanje električnih kablova i drugih žičanih instalacija sprečiće povrede i štetu.
 2. Postavljanje ogradica i vrata: Odredite sigurne zone za psa koristeći prenosive ili fiksne pregrade. To će vam pomoći u kontroli kretanja psa i sprečiti pristup opasnim područjima.
 3. Uklanjanje otrovnih biljaka: Neke biljke poput ljiljana, božićne zvijezde i difenbahije mogu biti otrovne za pse ako se progutaju. Uklonite takve biljke ili ih držite na mestima nedostupnima za vašeg ljubimca.

Nabavka opreme za pse

Pripremite sve potrebno za udobnost i negu vašeg psa:

 • Ležaj/kućica: Osigurajte mekano i ugodno mesto za spavanje i odmor.
 • Posude za hranu i vodu: Odaberite kvalitetne posude odgovarajuće veličine i lako dostupne za čišćenje.
 • Igralište i igračke: Nabavite igračke prilagođene veličini i uzrastu psa za mentalne i fizičke izazove.
 • Higijenski proizvodi: Pripremite sve potrebno za čišćenje – vrećice, neutralizatore mirisa, maramice za čišćenje ušiju i dr.

Psi treninzi i socijalizacija

 1. Obuka slušanja: Redovni treninzi pomažu uspostavljanju čvrste veze i osiguravaju da vaš pas sluša naredbe poput „Sedni“, „Stani“ i „Dođi“. To je ključno za kontrolu i bezbednost.
 2. Rešavanje problema: Obučite psa da ne laje preterano, ne skače na ljude ili nameštaj i sprečite druge nepoželjne navike.
 3. Socijalizacija: Izlažite psa različitim situacijama, ljudima i drugim životinjama dok je štene kako bi razvio samopouzdanje i bio prilagodljiv. Ovo je posebno važno raditi u periodima dok je štene kako bi kasnije kao odrastao pas bio pravilno socijalizovan i provodio mnogo više vremena sa vlasnikom na različitim mestima (kafić, putovanja, javni prostori, zabave i sl.)

Nega i zdravlje psa

Odgovornost vlasnika je da osigura pravilnu negu i brigu o zdravlju svog psa. Ovo uključuje redovne veterinarske preglede, negu dlake i šišanje, kao i dovoljno vežbanja i aktivnosti.

Redovna veterinarska njega

 1. Vakcinacija: Svi štenci treba da prime seriju vakcina kako bi se zaštitila od opasnih bolesti poput parvoviroze, hepatitisa, lajmske bolesti i besnila. Odrasli psi takođe imaju redovnu vakcinaciju.
 2. Preventiva parazita: Redovna primena sredstava za kontrolu buva, krpelja i drugih parazita ključna je za zdravlje vašeg psa. Vaš veterinar može preporučiti najprikladniju opciju. Sada postoje i sredstva sa višestrukim dejstvom kao što je Simparica trio i drugi.
 3. Rutinski pregledi: Godišnji pregledi sprečavaju potencijalne zdravstvene probleme u ranoj fazi kada je lečenje najefikasnije. Takođe, omogućavaju veterinaru da prati rast i opšte stanje vašeg psa.

Nega dlake i šišanje

Potrebe za negom dlake razlikuju se od rase do rase:

 • Kratka dlaka: Rase poput labrador retrivera, boksera i buldoga zahtevaju redovno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka i sprečilo nakupljanje prljavštine.
 • Duga dlaka: Psi sa dugom dlakom poput pudlica, malih spanijela i afganistanskih hrtova zahtevaju češće šišanje i detaljno raščešljavanje.
 • Sezonsko linjanje: Neke rase gube više dlake u proleće i jesen zbog sezonskog linjanja. Redovno četkanje i kupanje može pomoći u kontrolisanju ove pojave.

Vaš groomer ili veterinar mogu pružiti specifične savete o najučinkovitijem načinu nege dlake za vašu pasminu psa.

Vežbanje i izlasci

Redovna fizička aktivnost ključna je za zdravlje i dobru kondiciju vašeg psa. Različite rase imaju različite potrebe za vežbanjem:

 • Visoko energične rase: Psi poput sibiriskih haskija i džek rasela zahtevaju intenzivne dnevne aktivnosti poput dugih šetnji, trčanja ili igara loptom.
 • Rase srednje energije: Labradori, zlatni retriveri i bokseri obično su zadovoljni sa dve umerene šetnje dnevno i periodičnim sesijama igre.
 • Nisko energične rase: Pasmine poput buldoga, pekinezera i malteških pasa imaju manje potrebe za vežbanjem, iako i dalje zahtevaju redovne šetnje i igru.

Pored fizičke aktivnosti, izlasci su odlična prilika za socijalizaciju i stimulaciju uma vašeg psa. Posete parkovima, plaža ili šetnjama uz druge pse omogućavaju vašem ljubimcu da istraži nove mirise i okruženja.

Nadamo se da je ovaj tekst bar malo približio sve aspekte koji prate svakako prelepu odluku da nabavite kućnog ljubimca. Sve rase pasa možete pogledati ovde.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari