NaslovnaINFORUBARTOVA BOLEST KOD PASA

RUBARTOVA BOLEST KOD PASA

Šta je Rubartova bolest?

Rubartova bolest predstavlja zarazno zapaljenje jetre kod pasa. Od nje najčešće oboljevaju štenci, a uzročnik ove bolesti je adenoviros, a infekcija nastaje peroralno.

Simptomi

Ova bolest može biti praćena različitim simptomima, od blažih do težih oblika bolesti. Od blagih simptoma najćešći su blago povišena temperatura ili blaga depresija, a od težih najčešće se javljaju jako povišena telesna temperatura, proliv, povraćanje i bolni abdomen. Bolest se može javiti u dva oblika: perakutnom i akutnom obliku. Perakutni je najčešće praćen abdominalnim bolovima kao i groznicom, gde životinje mogu uginuti za 12 ili 24h od trenutka pojave prvih simtoma. Akutni oblik traje između 5 i 9 dana i praćen je povišenom temperaturom, žuticom, uvećanim limfnim čvorovima, bolovima u stomaku i kasnije plavkastim zamućenjem rožnjače na jednom ili oba oka takozvano plavo oko.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza se postavlja analizama krvi kao i biopsijom jetre. Terapija rubartove bolesti obuhvata primenu vitamina B kompleksa i drugih hepatoprotektiva, rastvora elektrolita i glukoze, ali i primenu antibiotika u skladu sa preporukama veterinara. Ogroman značaj ima preventiva u vidu redovne vakcinacije pasa. Režim vakcinacije je isti kao i za štenećak i parvovirozu.

U slučaju da sumnjate da vaš pas pokazuje simptome ove bolesti, obavezno se konsultujte sa odabranim veterinarom.

Izvor: ivavet.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari