NaslovnaINFOŠTA NE BI TREBALO RADITI AKO IMATE MAČKU KAO LJUBIMCA

ŠTA NE BI TREBALO RADITI AKO IMATE MAČKU KAO LJUBIMCA

MAČKA KAO KUĆNI LJUIBMAC – Nekoliko veterinara i veterinarskih tehničara je za Insider navelo šta to vlasnici mačaka često rade, a mačkama može da šteti.

  1. Ne forsirajte maženje i pažnju kada mačka to ne želi

Veterinarka Wendy Hauser kaže da vlasnici nikako ne bi trebalo da nameću mački maženje kada primete da mačka nije u raspoloženju za to. Iako mačke uživaju u ljudskoj pažnji, one je vole dosta manje u odnosu na pse. Mačke vole da dobijaju pažnju, ali pod njihovim uslovima i vlasnici bi to trebalo da poštuju i nikada ne bi trebali da forsiraju pažnju kada mačka to ne želi.

2. Povedite računa o biljkama u stanu

Nikada, ali nikada nemojte da donesete neku biljku u vaš dom, a da prethodno niste proverili da li je ona bezbedna za vašu mačku. Mnoge biljke mogu biti izuzetno opasne za vaše ljubimce, poput recimo ljiljana, koji je toliko otrovan da konzumiranje bilo kog dela  tog cveta može izazvati probleme sa bubrezima, ali i smrt.

3. Ne dajte mački da se igra sa klupkom vune

Nutricionista za životinje i bivši veterinarski tehničar Jaimee Alsing tvrdi da igranje klupkom vune nije bezbedno po mačku. Gutanje vune može uzrokovati pojavu koju veterinari zovu „linearno strano telo“ što može uzrokovati smrt jednog dela creva koje se onda mora ukloniti hirurškim putem. On savetuje da je bolje da se mačke igraju samo sa igračkama koje su namenjene mačkama i sertifikovane kao sigurne.

4. Nemojte učiti mačku da su vaše ruke igračka

Mačke obožavaju da prate nešto što se kreće, iz tog razloga će uživati ako se igrate sa njima uz pomoć lasera ili nekog drugog svetla, ali u igri nikako ne bi trebalo svoje ruke da koristite kao mamac. Ukoliko vaša maca bude mislila da su vaše ruke nešto što bi trebalo loviti, vrlo brzo će ta igra za vas postati neprijatna i potencijalno opasna. Hauser savetuje da u igri uvek koristite neku igračku ili predmet na koji se vaša maca može usredsrediti u igri.

mačka-spava-maca

5. Nemojte kažnjavati mačku

Dresura psa i dresura mačke se potpuno razlikuju, a mnogi novi vlasnici mačaka će pogrešno pokušati da primene „pseću dresuru“ na mačke. Direktno kažnjavanje mačke može imati mnoge neželjene posledice. Mačku nikada ne treba direktno kažnjavati verbalno ili fizički. Neki će vlasnici zveckanjem novčićima ili pljeskanjem rukama pokušati da svojoj mački pokažu da je njeno ponašenje neprihvatljivo. Međutim, mačke su izuzetno osetljive na glasne zvuke i povišen ton glasa tako da postoji mogućnost da će početi da vas izbegavaju umesto da vas poslušaju. Ukoliko vaša maca pokazuje neželjeno ponašanje moguće je da ima višak energije, preporuka je nabaviti joj mačije drvo ili grebalicu kako bi tu svoju energiju potrošila.

6. Nemojte koristiti samo suvu hranu

Mačka mora uvek biti hidrirana, a kako mačke retko imaju prirodnu želju da piju mnogo vode potrebno je hidrirati ih putem hrane kako tvrdi veterinar Alsing. Hronična dehidracija može dosvesti do problema sa zubima, kamenu u bešici kao i infekcijama urirarnog trakta. Mnogi zdravstveni problemi poput ovih se mogu sprečiti dodavaljem svakodnevnog „mokrog“ obroka ishrani vaše mace.

7. Nemojte davati hranu u neograničenim količinama

Veterinar Gary Richter ukazuje na to da „slobodna ishrana“ odnosno ostavljanje mačije činije uvek punom može dovesti do gojaznosti. Njegova je preporuka da se mački daje adekvatna količina i suve i mokre hrane koju je veterinar propisao kako bi se izbegli problemi sa kilogramima. Ukoliko niste u mogućnosti da svakodnevno vašoj maci dajete obrok u isto vreme, razmislite o nabavljanju automatske hranilice koja će u tačno određeno vreme maci obezbediti adekvatnu dozu hrane.

8. Nikada mački ne dozvolite da jede ili žvaće životinjske kosti

Kosti, pogotovo ptičije kosti poput kostiju iz piletine, mogu biti izuzetno opasne i za mačke i za pse. One se mogu vrlo lako polomiti  i zaglaviti u mačijem grlu, stomaku ili crevima što dalje može proizvesti mnogo veće probleme. Ukoliko svom ljubimcu dajete da jede životinjsko meso, osigurajte se da je potpuno bez kostiju. U slučaju da posumnjate da je kost zaglavljenja u grlu vašeg ljubimca, ne oklevajte, istog trenutka pozovite svog veterinara!

9. Nemojte mački davati lekove namenjene ljudima ili psima

Nikada nemojte mački davati nikakve lekove bez konsultacije sa veterinarom. Mnogi lekovi koji su dobri za ljude ili za pse mogu biti pogubni za vašu mačku kako tvrdi veterinar MacPete.

10. Ne ostavljajte mačku samu duže od 24h

Iako mačke jesu mnogo samostalnije od pasa, one nisu u potpunosti samostalne. Mnogi novi vlasnici mačaka smatraju da ukoliko ostave maci dovoljno hrane i vode da je mogu ostaviti duži vremenski period potpuno samu. Ovo je pogrešno, nikako ne bi trebalo da ostavljate svoju mačku samu nekoliko dana, neophodno je da je neko obiđe minimum jednom u 24h kako tvrdi Richer. Ukoliko idete na odmor, pobrinite se da dobar prijatelj ili pet siter obilazi i poigra se sa vašom mačkom barem jednom u 24h.

Izvor: www.insider.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari