NaslovnaINFOUPOZORENJE - I PROIZVODI BEZ ŠEĆERA MOGU BITI OPASNI ZA PSE!

UPOZORENJE – I PROIZVODI BEZ ŠEĆERA MOGU BITI OPASNI ZA PSE!

Svima je pozanto da psi ne treba da jedu slatku hranu i da je šećer štetan po njihovo zdravlje. Ipak, mnogi se povedu time što su određeni proizvodi obeleženi kao sugar free, odnosno bez šećera, pa pomisle da bi njihovi ljubimci mogli da se zaslade sa time što u sebi ima zamenu za šećer.

Ipak, ovo može biti vrlo rizičan potez, jer mnogi takvi proizvodi kao zamenu za šećer koriste supstancu ksilitol, zaslađivač koji je potpuno bezbedan za ljude, ali može biti poguban za pse. U poslednjih nekoliko godina registrovani su i smrtni slučajevi kod pasa nakon konzumacije hrane u kojoj se nalazio ksilitol.

Ksilitol kod pasa, nakon konzumacije, uzrokuje naglo oslobađanje insulina, hormona koji dozvoljava šećeru da se apsorbuje u ćelije. Ovakav porast nivoa šećera u krvi postaje rizičan po život pasa. Prvi simptomi su povraćanje, malaksalost, otežano hodanje i stajanje, napadi i na kraju koma. Sve ovo događa se u roku od 15 minuta do pola sata nakon konzumacije hrane sa ksilitolom, a smrt može nastupiti i za manje od sat vremena!

Upozoravaju se vlasnici pasa da provere sastojke hrane i ostalih proizvoda (poput paste za zube), posebno onih koji su obeleženi kao da su „bez šećera“ ili sa „niskim koncentracijama šećera“.

Između ostalog, ksilitol se najčešće sreće u: žvakama bez šećera, slatkišima bez šećera, sladoledima bez šećera, pastama za zube, sirupu za kašalj, puteru od kikirikija i lešnika i sličnim proizvodima.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari