NaslovnaINFOZAŠTO MAČKE GREBU NAMEŠTAJ I KAKO GA ZAŠTITI?

ZAŠTO MAČKE GREBU NAMEŠTAJ I KAKO GA ZAŠTITI?

Svi koji imaju neodoljive, mazne mačke u kući znaju koliko su se namučili da odviknu (ili se i dalje muče) svoje ljubimce od grebanja fotelja, kača, kreveta i zapravo izgleda svega što ne bi trebali da grebu 🙂

Prvo da rešimo pitanje zašto mačke grebu nameštaj?

  1. Obeležavanje teritorije. Univerzalni odgovor za razne nama nejasne aktivnosti kućnih ljubimaca, ali je ovo prvi i jasan odgovor. U mačijim šapama nalaze se žlezde koje ispuštaju miris kojim one označavaju teritoriju. Na ovaj način maca svojim mirisom obeležava svoj prostor, a nameštaj se grebe mnogo lakše i bolje od poda recimo.
  2. Vežba. Mačke aktivacijom prednjih šapa i grebanjem istežu i jačaju mišiće, što je posebno bitno macama koje većinu vremena provode u kući. Ukoliko imate prostora, možete naučiti vaše ljubimce da vežbaju svoje kandže u prirodi, pa im nameštaj neće biti tako interesantan.
  3. Čisto zadovoljstvo. I naravno kao i za mnoge stvari koje mačke rade – lično zadovoljstvo je takođe jedan od uzroka grebanja nameštaja.

Magazin Mačka prenosi nekoliko saveta kako da odviknete mačke od ove navike i sačuvate vaš nameštaj:

  • Postoje grebalice koje možete kupiti i navići mačke da je koriste. Verovatno će im u početku biti neobično, ali možete joj pokazati kako se koristi. Ako vaša maca baš voli da grebe po kući, možete obezbediti nekoliko grebalica, a stavite jednu baš pored omiljenog komada nameštaja za grebanje. Još jedan način da priviknete mačku na grebalicu je da joj hranu i vodu dajete pored, kako bi stekla pozitivne asocijacije sa tim predmetom. Grebalice bi trebalo da budu dovoljno velike da mačka može da se protegne kada ih koristi i dovoljno čvrste da se ne prevrnu i slučajno povrede vašu macu.
  • Možete probati i sa zaštitom nameštaja. One delove koje mačka najviše voli da grebe, prekrijte dekorativnom tkaninom, oblepite dvostranom lepljivom trakom ili folijom. Naravno poslednja dva predloga su privremeno rešenje, dok mačka ne oseti pod noktima taj osećaj i neće joj se siguno dopasti.
  • Jedan od načina „učenja“ bi bio da ispratite svaki put kada krene ka svom omiljenom komadu nameštaja, zaustavite je i ponudite joj nešto drugo za grebanje ili je zanimate nekom drugom igrom.
  • Kao poslednji savet preporučuje se kupovina sintetičkih mačijih feromona. Ukoliko maca grebe da bi obeležila teritoriju, ako na nameštaju već oseti miris misliće da je to mesto već obeležila i neće imati potrebe za grebanjem.

izvor: Pet magazine / magazin Mačka

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari