NaslovnaINFOZAŠTO PSI TRČE ZA AUTOMOBILIMA?

ZAŠTO PSI TRČE ZA AUTOMOBILIMA?

Ova vrlo opasna aktivnost je u nekom trenutku sigurno zabrinula svakog vlasnika psa jer veoma često psi, pogotovo oni mlađi, počnu nekontrolisano da trče i laju za automobilom u pokretu.

Automobil koji ide i do svega 40 km/h može naneti ozbiljne povrede našim ljubimcima zato je neophodno što pre naučiti ih da nikako ne jure za njima. Prema stručnjacima postoji nekoliko objašnjenja za ovo pseće ponašanje, a mi smo izdvojili glavna dva.

Lov – Psima sve što se kreće može ličiti na plen, jer psi imaju urođeni lovački instinkt. U njihovom trćanju za točkovima kao i lavežu se može prepoznati nekadašnji model na približavanje lovine odnosno neprijatelja. Kao što i pojedini goniči i ptičari reaguju na približavanja divljih životinja prilikom lova, tako i mnogi psi reaguju na automobile u pokretu.

Dosada – Prema drugoj teoriji psi se ponašaju na ovaj način iz dosade, jer im je buka koju automobil proizvodi zabavna, pa reaguju na nju, ali i na točkove u pokretu. Međutim, stručnjacima, ali i vlasnicima, nije i dalje jasno zašto mnogi psi trče za automobilom u pokretu dok drugi psi ne obraćaju ni najmanju pažnju na njih.

Kako odvići psa od ove aktivnosti?

Kao što smo prethodno već naveli, ova aktivnost je izuzetno opasna po naše ljubimce i čak i automobil koji se kreće malom brzinom im može naneti vrlo ozbiljne povrede zbog čega je bitno da ih što pre naučimo da takvo ponašanje nije poželjno. Jedan od načina da ih tome naučite jeste tako što ćete ga u trenutku kada ugleda automobil pozvati i dati mu poslasticu ili neki vid nagrade. Ukoliko se vaš ljubimac ne odazove na komandu, mahnite mu najdražom igračkom ili poslasticom, a kada vam se približi odnosno odazove dajte mu nagradu i pomazite ga. Ovaj proces uporno ponavljajte, sve dok vaš pas ne razvije refleks da kada god vidi automobil gleda u vas i nakon toga vam priđe. Nekim psima je dovoljno i da samo povisite ton i opomenete ga ako krene u trku za automobilom, ali ga svakako nakon toga pohvalite i pomazite.

Izvor: 24sedam.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari