Home INFO BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI - SALMONELA

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – SALMONELA

Bolesti koje prenose mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Salmonela

Verujemo da vam je i sam naziv ovih bacila poznat. Postoji ogroman broj seroloških tipova i varijacija Salmonele. Neki tipovi su strogo specifični za vrstu, a neki izazivaju oboljenje kod velikog broja životinja ali i kod ljudi. Salmonela je bakterija koja je veoma otporna  i može dugo da preživi u spoljnoj sredini što povećava rizik od zaraze.

Kako se životinja zarazi salmonelom?

Najčešće se životinja zarazi salmonelom preko usta, unosom inficirane hrane (među najrizičnije namirnice spadaju živo meso, jaja, divlje životinje, glodari i ptice) tečnosti ili kontaktom sa drugim zaraženim životinjama. Izmet kod zaraženih životinja je takođe domaćin ovom bacilu tako da mesta gde životinje obavljaju nuždu su rizična.

mačka-maca
foto: Pixabay

Mlade životinje su zbog svog još neizgrađenog imuniteta podložnije zarazi pogotovo kada su u kontaktu sa odraslim životinjama i kada su u kolektivu, odnosno u odgajivačnicama i pet šopovma.  Ukoliko je vaša mačka bolesna od neke druge bolesti ona je podložnija zarazi i od salmonele jer joj je već imunitet ugrožen.

Kako prepoznati salmonelozu?

Tri do pet dana nakon kontakta sa salmonelom pojavljuju se prvi znaci infekcije. Dijareja i to sluzava i vodenasta je prvi znak, a kod ozbiljnije infekcije može biti i malo krvi. Povraćanje i opšta slabost organizma su sledeće kao i bol u stomačnom delu.  Kod mačaka se retko salmoneloza razvije u ozbiljne infekcije ali ih ima i to pogotovo kod ako se zaraze preko zaraženih pacova, miševa  i ptica koje ulove.

Obratite pažnju na ove simptome i obratite se veterinaru za pomoć. Veterinarske ambulante kao i apoteke možete pronaći na našem ADRESARU za kućne ljubimce.

Preventiva

Redovno perite ruke i vodite računa o opštoj higijeni ljubimca i prostora u kom boravi. Boksove sa peskom koji služe za vršenje nužde redovno i pažljivo čistite nakon čega detaljno oprati ruke i opremu. Upozite decu da se mogu zaraziti ukoliko ne vode računa o higijeni nakon kontakta sa ljubimcima.

POGLEDAJ JOŠ: INFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U RIU ODRŽAN KARNEVAL ZA PSE (FOTO)

KARNEVAL ZA PSE - Tradicionalne parade kao i ulične zabave koje se u uobičajnim okolnostima održavaju u Rio De Ženeiru oko Sambadroma su otkazane...

DOMAĆE MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU?

MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU - Nedavno je u Francuskoj sprovedena studija o sezonskom unosu hrane kod mačaka, što je do sada najveća...

ODLAZAK NA PLANINARENJE SA PSOM – ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

PLANINARENJE SA PSOM - Ukoliko ste planinar, vaš četvoronožni drugar vam može biti idealno društvo za planinu. Psi obožavaju da budu na otvorenom, a...

MAČAK UGINUO NAKON ŠTO JE SPASIO DECU OD ZMIJE OTROVNICE

Domaći kratkodlaki mačak po imenu Artur se igrao u dvorištu porodične kuće sa dvoje dece svojih vlasnika kada je primetio zmiju kako se približava. Kako...

MERLIN – NAMRGOĐENI RAGDOL

Merlin je mačak rase ragdol koji je zahvaljujući svojim prodornim očima i večito namrgođenom izrazu lica postao internet senzacija. Merlin sa svojim vlasnicima živi u...

poslednji komentari