NaslovnaINFOPSI ILI MAČKE - KO JE PAMETNIJI? (VIDEO)

PSI ILI MAČKE – KO JE PAMETNIJI? (VIDEO)

Večita borba između vlasnika pasa i vlasnika mačaka – čiji ljubimac je pametniji? Iako će svako za svoj tim glasati, naučnici su ipak objasnili zašto su jedni pametniji od drugih. Da li možete da pretpostavite ko je pametniji?

Kada ugledate ižvakanu cipelu i blentavu facu vaše kuce pored koja poručuje da se cipela sama ižvakala i da ono nema ništa sa time, možda vam se neće činiti da je ta kuca pametnija od mačke, ali po naučnim istraživanjima jeste.

Istraživači u Vanderbilt centru su odlučili da jednom za sva vremena stave tačku na ovu debatu i proučavali su broj kortikalnih neurona u mozgu određenog broja životinja. Šta taj broj znači? Naučnici veruju da ukupan broj neurona, posebno u cerebralnom korteksu, određuje bogatstvo mentalnog stanja i mogućnost da se predvi šta će se dogoditi u okruženju, na osnovu prethodnog iskustva.

pas-mačka

Ljudi imaju oko 16 milijardi kortikalnih neurona, a istraživanja su pokazala da psi imaju oko 530 miliona, dok mačke imaju pola manje od toga, odnosno 250 miliona kortikalnih neurona. Pre nego što se zapitate da li fizička veličina mozga ima ikakve veze sa pameću, naučnici otkrivaju da nema, te smeđi medvedi iako imaju 10 puta veći mozak od mačijeg, imaju približno isti broj neurona.

Šta ovo u praksi znači? Znači da psi imaju biološku sposobnost da rade mnogo složenije stvari u svom životu, kao i da povezuju trenutne događaje sa prethodnim životnim iskustvom.

1 : 0 za pse!

izvor: www.businessinsider.com

POGLEDAJ JOŠ: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari