Home OSTALI KUĆNI LJUBIMCI KANARINAC KAO KUĆNI LJUBIMAC - ŠTA MORATE ZNATI?

KANARINAC KAO KUĆNI LJUBIMAC – ŠTA MORATE ZNATI?

KANARINAC KAO KUĆNI LJUBIMAC – Ukoliko ste se rešili baš za ovog drugara za vašeg kućnog ljubimca, u nastavku možete pročitati nekoliko veoma korisnih stvari o ovim pticama koje će vam sigurno značiti.

EGZOTIČNA PTICA

Kao što i sam naziv kaže, kanarinac dolazi sa Kanarskih ostrva, gde je primećen i pripitomljen pre otprilike 500 godina od strane domaćih Španaca. Danas u svetu imamo oko 320 vrsta različitih kombinacija boja.

Kanarince možemo podeliti u tri celine, a na vama je da se odlučite da li ćete svog pernatog ljubimca odabrati zbog njegove umilne pesme, vesele boje ili zanimljivog izgleda uopšte.

Očekivani životni vek kanarinca je 12-18 godina.

SMEŠTAJ I BRIGA

Kao i svaka ptica, i oni vole slobodu, zato ga ne zatvarajte u malenu krletku. Njima je potreban što veći prostor, a dimenzije kaveza ne bi smjele biti manje od 40×60 centimetara. Nemojte kavez držati na suncu, promaji ili blizu klima-uređaja, u kuhinji, kod velikih isparavanja. Sa zalaskom sunca, kavez prekrijte kako bi kanarinac imao svoj mir. U kavez postavite hranilicu, pojilicu i prečke, koje ne bi trebale biti predebele. Možete postaviti i grane od breze ili vrbe.

Obogatite njihov proctor sa igračkama kao što su ogledalo, zvonce i ljuljaška, ali vodite računa da ne prenatrpate kavez i ostavite im dovoljno mesta za letenje. Nekoliko puta nedeljno možete ptici staviti kadicu sa mlakom vodom jer uživaju da se kupaju i brčkaju. Kanarinci kao i ostale ptice i papagaji ne vole da im se često menja mesto na kome stoji kavez.

kanarinac
foto: Pixabay

Ukoliko vaš mali pevač tokom mitarenja prestane da peva, ne brinite, to je uobičajena pojava za ovu vrstu.

ISHRANA

Kanarinci jedu gotovu mešavinu semenki za kanarince, jabuke, narandže, banane, kruške, breskve, spanać, blitvu, povremeno i tvrdo kuvano jaje. Možete im ponuditi i mineralni kamen i sipinu kost. Sveža voda treba biti dostupna uvek.

U slučajevima pada plodnosti, pada imuniteta, kao i tokom mitarenja, kanarincima možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate.

DRUŽENJE

Ove raspevane ptičice obožavaju društvo pa bi bilo idealno kada biste mu mogli nabaviti partnera. Veoma su razigrani i druželjubivi, ali gledajte da držite jedinke suprotnog pola kako bi izbegli sukobe, naročito između dva mužjaka.

Poželjno je pustiti ih bar jednom dnevno da se izlete po stanu. ali obavezno vodite računa da su prozori i vrata zatvoreni. Obratite pažnju jer kanarinci nisu toliko opušteni sa ljudima kao papagaji i ne vole preterano dodire i maženje. Nemojte pokušavati da ih uzimate u ruku i nosite jer će ih to uplašiti. Mogu se posle nekog vremena pripitomiti i tada sleću vlasniku na rame ili ruku ili na sto.

ZDRAVLJE

Sledeće stavke pokazuju da je vaša ptičica zdrava:

  • oči nisu suzne i širom su otvorene
  • perje je čisto i uredno
  • nema promene u boji i konzistenciji izmeta
  • ima čiste i suve nozdrve
  • kandže nisu predugačke
  • nema vidljivih otoka niti povreda
  • živahan je i ima dobar apetit

Bonus video: 

Izvor: Petcentar, Njuška

Pročitajte još: RASE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KAD KUPOVINA MAČKE KRENE PO ZLU

Jedan neverovatan slučaj se dogodio u Francuskoj, kada je kupovina čuvene Savana mačke krenula po zlu. Par koji živi u Francuskoj je preko oglasa...

RASE PASA KOJE SE ODLIČNO SLAŽU SA MAČKAMA

Ukoliko ste vlasnik mačke, a razmišljate o nabavci i psa kao kućnog ljubimca imajte na umu da se ne slažu baš najbolje sve rase...

LAKŠE UDOMLJAVANJE – HUMAN GEST ZA PRIHVATILIŠTE

Jedan par, koji je želeo da ostane neimenovan je platio sve takse za udomljavanje svih životinja u jednom prihvatilištu u Tenesiju. Ovaj njihov gest je...

NAJSTARIJI PINGVIN NA SVETU

NAJSTARIJI PINGVIN - Jedna ženka pingvina koja je stanovnik danskog zoološkog vrta, proslavila je nedavno 41 rođendan. Zbog svoje starosti je zvanično upisana u...

KAKO ZAŠTITI SVOJE LJUBIMCE UNUTAR DOMA?

KAKO ZAŠTITI SVOJE LJUBIMCE - Uglavnom se priča o načinima zaštite ljubimaca prilikom šetnji, u parkovima i na zelenim površinama, ali postoji i više...

poslednji komentari