Home INFO ZEC KAO KUĆNI LJUBIMAC

ZEC KAO KUĆNI LJUBIMAC

ZEC KAO KUĆNI LJUBIMAC – Zečevi su poslednjih godina postali vrlo popularni kao kućni ljubimci, pa ako razmišljate i vi da nabavite jednog krznenog malog drugara potrebno je da razmislite o nekoliko stvari.

Pre svega, zečevi mogu imati dosta dug životni vek, pa prvo razmislite da li imate mogućnost da se brinete o njemu na duže staze. Zečevi se izuzetno vezuju za svoju ljudsku porodicu, svaki je jedinstvenog karaktera i traži dosta pažnje, kao i redovnu veterinarsku negu. Takođe, preporuka je da nabavite zeca od proverenog odgajivača, kako bi se izbegle bolesti i drugi nasledni problemi.

Kavez – pri odabiru kaveza za vašeg novog ljubimca, pre svega obratite pažnju na to da li je njegov novi dom dovoljno prostran. Potrebno je da zec može i da potrči, legne, istegne se, ali i poskoči unutar svog kaveza, pritom su prostraniji kavezi lakši za čišćenje a i vaš ljubimac će lakše moći da uđe i izađe iz njega. Kavez obavezno mora da ima posebno mesto za vodu, hranu, spavalje i dodatni prostor gde se zeka može slobodno kretati.

Ishrana – osnova ishrane bi trebala da se sastoji od sena pre svega. Seno je apsolutno neophodno za pravilan razvoj vašeg zeca i trebalo bi da ono bude veći deo hrane koji mu dajete. Kao dodatak mu se može dati sveže povrće i bilje poput šargarepe, deteline, bosiljka, cvetova i listova maslačka, zelene salate, mlade pšenice i semenki koji se mogu kupiti u bolje snabdevenim pet shopovima. O dodacima ishrani bi bilo najbolje da se konsultujete sa veterinarom, ili iskusnim odgajivačem jer primera radi veća količina šargarepe na dnevnom nivou kod zeca može izazvati pojavu dijabetesa jer je izuzetno bogata šećerom.

Igračke – zečevi su aktivni, razigrani, radoznale prirode i neophodno je obezbediti im i različite igračke kako im ne bi bilo dosadno. Igračke su izuzetno važne i za fizičko i za mentalno zdravlje vašeg zeca.

Aktivnosti – sa zekama je potrebno biti nežan, zahtevaju dosta ljubavi i pažnje. Većina njih je dosta druželjubiva i voli da se drži u rukama ili u krilu. Uživaju u društvu drugih zečeva, ali i mnogih drugih kućnih ljubimaca. Inteligentni su, moguće ih je dresirati kako bi razumeli neke osnovne komande ili reči.

Nega zečeva – oni su izuzetno čisti kućni ljubimci koji ne poseduju nikakav miris. Kupanje se ne preporučuje jer zečevi sami sebe čiste poput mačke. Linjaju se tromesečno, pa je potrebno pojačati četkanje u tom periodu kako bi se pokupio višak otpalih dlaka. Takođe, nokte im je potrebno periodično skratiti. Redovno čišćenje njihovog kaveza se podrazumeva.

Zdravlje – dobar odgajivač kao i redovni veterinarski pregledi imaju najveću ulogu u zdravlju zeca. Pravilna ishrana, sterilizacija, vežbanje i redovne fizičke aktivnosti su neophodne za dug životni vek zečeva. Zdrav zeka poseduje čisto i gusto krzno, suvu njušku, bistre oči i puno se kreće i živahan je.

Još nekoliko interesantnih činjenica:

  • zečevi se bolje osećaju i duže žive ukoliko imaju društvo još jednog zeca
  • veće vrste zečeva su bolji izbor za porodice sa decom, jer su manje plašljivi
  • zečevi obožavaju igračke, plastične loptice su odličan izbor ukoliko ste u nedoumici
  • mužjaci koji nisu kastrirani će se međusobno tući i mogu u toj tuči ozbiljno da se povrede međusobno
  • kastriran odnosno sterilisan zec u proseku živi duže, između 7 i 10 godina
  • stiču polnu zrelost sa 4 ili 6 meseci, sterilizacijom takođe možete smanjiti mogućnost ženke da dobije rak, ali i da izbegnete dobijanje između 2 i 10 novih malih zečeva svakih mesec dana
  • pri uzimanju zeca u ruke, nežnost je neophodna. Nikako ih ne treba podizati držeći ih za uši, ili na bilo koji način biti grub prema njima.

Pročitajte još: INFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

FLANDRIJSKI GOVEDAR

Naziv rase: Flandrijski govedar Originalni naziv rase: BOUVIER DES FLANDRES AKC lista najpopularnijih pasa: 84 Klasifikacija FCI: Grupa 1 - Pastirski psi i...

JEDAN PAS SVAKO VEČE BEŽI, I UJUTRU SE VRAĆA UMORAN – O ČEMU SE RADI? (VIDEO)

JEDAN PAS SVAKO VEČE BEŽI, I UJUTRU SE VRAĆA UMORAN - Početkom ove godine se dogodila jedna vrlo neobična situacija u predgrađu Sao Paola...

JAZAVIČAR DŽERI I NJEGOVA INTERESANTNA IGRAČKA

JAZAVIČAR DŽERI - Jedan vlasnik je pre više godina u znak sećanja na svog jazavičara postavio interesantan video na popularni Youtube. U pitanju je...

KENGUR I DALJE U BEKSTVU

KENGUR I DALJE U BEKSTVU - Sada već čuveni kengur koji je živeo na ranču "Tanasić" u Republici Srpskoj je i dalje u bekstvu. Kengur...

JEDAN MALO DRUGAČIJI KUĆNI LJUBIMAC

MALO DRUGAČIJI KUĆNI LJUBIMAC - Jedan mladi bračni par iz Kalifornije uživa u raznim aktivnostima sa svojim malo drugačijim kućnim ljubimcem. Zajedno slave rođendane,...

poslednji komentari