AMERIČKI LISIČAR

  • Naziv rase: Američki lisičar
  • Originalni naziv rase: AMERICAN FOXHOUND
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 186
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-13 godina

Američki lisičar je nacionalni pas Virdžinije. Uglavnom se koristi kao lovački pas zbog svog odličnog njuha, retko kao kućni ljubimac. Energičan pas, dobre naravi i veoma glasnog laveža.

POREKLO

Američki lisičar prema nekim izvorima potiče od engleskog lisičara i velikog plavog gaskonjskog goniča. Kao što im i samo ime kaže, ovi psi su korišćeni prilikom lova na lisice. Ovaj pas je bio poznat kao odličan lovac, koji se prilikom lova oslanja na svoj izvanredan njuh. Džordž Vašington je posedovao nekoliko primeraka ove rase koje je dobio na poklon i njegovi psi se smatraju precima današnjeg savremenog američkog lisicara. Ovaj pas je nacionalni pas Virdžinije gde je i dalje izuzetno cenjen.

IZGLED

U pitanju je pas srednje veličine sa dužom glavom sa blago zaobljenim potiljačnim delom. Poseduje široku lobanju i četvrtastu njušku sa srednje izraženim stopom. Uši su kod ovog psa usađene srednje nisko. Oči su blagog pogleda, braon ili boje lešnika. Vrat je snažan i srednje dužine. Leđa su srednje dužine, snažna i mišićava. Slabine su blago zaobljene. Noge su ravne sa dosta jakim kostima. Butine su izražene i mišićave. Prosečna visina se kreće između 53 i 64 cm, a prosečna težina između 29 i 32 kg. Dlaka je kratka, glatka, sjajna i  vrlo oštra i javlja se u krem, smeđoj, crvenoj, beloj i sivoj boji. Mogu biti trobojni i dvobojni.

američki-lisičar-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Američki lisičar je pre svega odličan lovac na lisice. Odličan je pratilac aktivnim ljudima koji vole aktivnosti u prirodi. Važi za dosta tolerantnog psa, punog energije i nežne naravi. Dobro se slaže sa drugim psima i voli da je okružen društvom. Zahteva ranu dresuru i socijalizaciju i strpljivog dresera. Mogu biti tvrdoglavi i nezavisni, pogotovo u kasnijim godinama. Poseduju dosta glasan lavež što nekim vlasnicima može predstavljati problem.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas zahteva dosta prostora kao i fizičkih aktivnosti. Nije preporučivo da se drži u stanu, biće srećniji u kući sa pristupom dvorištu. Njegova dlaka nije zahtevna za održavanje, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno. Ukoliko se isprlja može se prebrisati vlažnom krpom ili sunđerom, a kupanje se preporučuje samo kada je to baš neophodno. Američki lisičar važi za generalno zdravu rasu, ali može patiti od trombocitopatije, displazije kuka kao i infekcije ušiju.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari