NaslovnaPSIAMERIČKI PIT BUL TERIJER

AMERIČKI PIT BUL TERIJER

  • Naziv rase: Američki Pit Bul Terijer (APBT)
  • Originalni naziv rase: American Pit Bull Terrier
  • Klasifikacija UKS: Tip: Terijer
  • Poreklo: UK
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek:  8 – 15 godina.

Američki pit bul terijeri je rasa koja nije priznata od strane AKC (American Kennel Club), ali je priznata od strane Britanskog kineološkog saveza. Iako se termin „pit bul“ koristi kolokvijalno za dosta pasmina, neki konzervativni odgajivači pasa smatraju da je APBT jedini pravi „pit“.

američki-pit-bul-terijer
foto: Pixabay

POREKLO

Američki pit bul terijer nastao je početkom 19. veka u Velikoj Britaniji ukrštanjem starih rasa engleskog buldoga i engleskog terijera. Sve do početka 19. veka tu su bile popularne borbe pasa sa bikovima, pa su stvoreni borbeni i „opasni“ psi. Kada su ove borbe zabranjene, bilo je jeftinije organizovati borbe pasa. Ovde se neki istoričari ne slažu sa mišljenjem da je APBT isti kao onaj koji se borio sa bikovima, već misle da su moguće oni specijalno kreirani za bobe pasa (engleski pit – jama). Ipak, većina smatra da je u pitanju ista rasa.

U 19. veku ova rasa stiže u Ameriku, a od 1898. godine postaje priznata rasa od strane Britanskog uzgajivačkog kluba. U Americi nije priznata, a želeći da se „pobegne“ od reputacije borbenih i agresivnih pasa, u San Francisku su pokušali da ih preimenuju u St. Francis Terijere.

IZGLED

Kako APBT nije FCI priznat ne postoji striktno određen kriterijum za izgled, te mogu dosta varirati izgledom i veličinom. Ono što je kod ove pasmine najbitnije jeste upravo njihov karatker.

Ipak može se reći da su mužjaci teški do 28 kilograma, dok ženke retko prelaze 23 kilograma. Spadaju u srednje velike pse (uglavnom do 55 centimetara visine).

Dlaka im je kratka, tanka i glatka. Može biti bilo koje boje, osim sive, ali su najčešće crni i jelen-crvenkaste boje. Mišićavog su tela, malih ušiju i bademasto postavljenih očiju.

američki-pit-bul-terijer
foto: Pixabay

NARAV

Narav je ono po čemu svi poistovećuju Američkog pit bul terijera, pa je neretko u vrlo negativnoj konotaciji kao veoma agresivan pas. Iako je istorijski gajen za borbu sa bikovima i drugim psima, dobro dresiran pit bul ima zapravo vrlo stabilan temperament. Zbog svoje genetike oni zahtevaju treninge i socijalizaciju od malih nogu. Uprkos popularnom verovanju, nisu agresivni prema ljudima, ali znaju biti agresivni prema drugim psima, posebno ukoliko su veći od njih i ako ih dožive kao pretnju.

Iako su na prvi pogled i mišljenje borbeni psi, oni se ne ističu kao psi čuvari. Jesu privrženi prema svojim vlasnicima, kao i većina pasa, ali se ne preporučuju kao psi za zaštitu.

ZDRAVLJE I NEGA

APBT zahteva svakodnevnu šetnju i vežbanje. Već smo pomenuli, dresura i socijalizacija je veoma, veoma bitna kod ove pasime, pa treba početi rano.

Zbog kratke dlake ne zahtevaju posebnu negu i lako se održavaju povremenim kupanjem. Kako bi se zadržao sjaj dlake preporučuje se četkanje tvrdom četkom. Ne podnose hladno vreme previše, pa se ne preporučuje da dugo provode vreme napolju zimi.

U principu su američki pit bul terijeri zdrava pasima, ali neke od najčešćih bolesti sa kojima se suočavaju su displazija kukoa, alergije i srčani problemi.

STATISTIKA

* Nivo energije: Veoma visok.
* Nivo razigranosti: Veoma visok.
* Odnos prema drugim psima: Uzdržan.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uzdržan.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Uzdržan.
* Lakoća treniranja: Visok nivo.
* Zaštita: Slaba zaštita.
* Potrebno održavanje: Vrlo malo održavanja.
* Tolerancija na hladnoću: Mala tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija.

Bonus video: 

Izvor: wikipedia.org

Pročitajte još: RASE

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari