NaslovnaRase pasaAMERIČKI ŠPANIJEL ZA VODU

AMERIČKI ŠPANIJEL ZA VODU

  • Naziv rase: Američki španijel za vodu
  • Originalni naziv rase: AMERICAN WATER SPANIEL
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 166
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Američki španijel za vodu je državni pas Viskonsina. Odličan je lovac na patke, prepelice, fazane i zečeve. Kao ljubimac je mirne naravi, prijateljski nastrojen. Generalno se dobro slaže i sa drugim ljubimcima i sa decom.

POREKLO

Američki španijel je nastao krajem 19. veka u SAD. Vodi poreklo od nekoliko rasa od kojih su najzastupljenije bile engleski španijel za vodu i irski španijel za vodu. Originalno se koristio kao lovački pas, jer je bio sposoban da donosi plen na čamac  a u isto vreme da podnese niske temperature vode. Standard rase je postavio dr Fred DŽ. Fajfer i on se smatra osnivačem rase. Ovaj španijel je državni pas Viskonsina gde je izuzetno popularan, dok je u ostatku SAD i dalje retka rasa.

američki-španijel-za-vodu
foto: Pixabay

IZGLED

Američki španijel za vodu je pas srednje veličine i vrlo mišićav. Ima široko razmaknute oči, koje mogu biti boje lešnika, crne ili smeđe u skladu sa bojom dlake. Uši su kod ovog psa obešene i duge, a rep je srednje dužine. Noge kao i ostatak tela su snažni. Dlaka je talasasta, javlja se u jetreno braon, braon ili u boji tamne čokolade. Prosečna visina i mužjaka i ženki se kreće između 38 i 46 cm. Prosečna težina mužjaka je između 13 i 19 kg, dok su ženke lakše sa prosečnom težinom između 11 i 15 kg.

NARAV

U pitanju je pre svega odličan plivač, lovac na prepelice, patke, fazane i zečeve. Vrlo je aktivan pas, važi za odličnog čuvara. Dobro se slaže sa malo većom decom, koja su naučena da pas nije igračka. Uživaće u društvu drugih ljubimaca, ali sa manjim životinjama i pticama mu ne bi trebalo verovati jer je ipak lovački pas u pitanju. Važi za inteligentnu rasu, voli da uči i nije težak za dresuru. Zahteva ranu socijalizaciju i dresuru ukoliko nameravate da ga koristite kao lovačkog psa.

ZDRAVLJE I NEGA

Zahteva svakodnevnu fizičku aktivnost u vidu šetnje, ali biće izuzetno srećan ukoliko ga odvedete na plivanje pošto vodu obožava. Mogu biti skloni ušnim infekcijama, pa je njihovim ušima potrebno posvetiti dodatnu pažnju. Dlaka nije zahtevna za negu, dovoljno joj je nedeljno četkanje i periodično trimovanje dlake. Kao rasa važe za generalno zdravu, ali mogu biti skloni kožnim problemima.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari