NaslovnaRase pasaPastirski psiBELI ŠVAJCARSKI OVČAR

BELI ŠVAJCARSKI OVČAR

  • Naziv rase: Beli švajcarski ovčar
  • Originalni naziv rase: BERGER BLANC SUISSE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Švajcarska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Beli švajcarski ovčar je vrlo inteligentna rasa koja lako uči. Odličan i kao radni pas i kao kućni ljubimac. Potreban mu je fizički aktivan vlasnik koji će imati dovoljno vremena da mu se na pravi način posveti. Izuzetno privržen svojoj porodici, strpljiv i tolerantan prema deci.

POREKLO

Prvim primerkom ove rase se smatra američki mužjak Lobo koji se u martu 1966. godine rodio u Švajcarskoj. Potomci ovog psa su se kasnije parili sa drugim belim ovčarskim psima uvezenim iz Kanade i Amerike. Beli švajcarski ovčar je tokom kasnijih godina usavršen i zvanično priznat kao rasa 1991. godine u švajcarskoj knjizi rodovnika. Od strane FCI je zvanično priznat tek 2011. godine. U današnje vreme se često koriste za pomoć slabovidim ljudima, takođe i u vojsci za spasavanje ljudi iz ruševina, a koristi ih i policija u nekim zemljama za traganje za drogom i eksplozivima.

beli-švajcarski-ovčar
foto: Pixabay

IZGLED

Beli švajcarski ovčar je pas srednje veličine, mišićav i dosta snažan. Poseduje uspravne uši, izduženog oblika. Rep je postavljen nisko i blago je savijen. Zbog kostiju srednje veličine je elegantnog izgleda i vrlo skladan. Dlaka je vrlo čvrsta, u nijansama od izrazito bele boje do krem, sa gustom poddlakom. Telo mu je nešto duže u odnosu na visinu. Njuška ide u blagi špic i duguljasta je. Oči su im crne ili tamno smeđe, bademastog su oblika sa crnim rubovima. Prosečna visina mužjaka u grebenu je između 61 i 66 cm, a ženki između 56 i 61 cm. Prosečna težina mužjaka je između 35 i 40 kg, dok su ženke nešto lakše sa težinom između 30 i 35 kg.

NARAV

U pitanju je vrlo inteligentan pas, odličnih radnih sposobnosti. Porodici je privržen, a sve ljude van svoje porodice smatra strancima i pokazuje veliku nepoverljivost prema njima. Odličan je čuvar, brižan i zaštitnički nastrojen prema svojoj porodci. Veoma je naklonjen deci, sa kojom zna biti izuzetno strpljiv i nežan. Voli prirodu i sve aktivnosti u prirodi, pogotovo vodu i plivanje. Jako se vezuje za svog vlasnika i uživaće u maženju sa njim. Pati kada je dugo ostavljen sam, toliko da neki primerci odbijaju hranu sve do povratka svog vlasnika. Za dresuru nije težak, brzo prihvata nove zadatke i obuke što je jedan od razloga zašto je ova rasa popularna. Potreban mu je dosledan trener koji neće upotrebljavati prisilu prilikom dresure. Važi za glasniju rasu, voli da laje što nekim vlasnicima može da predstavlja problem.

beli-švajcarski-ovčar
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Beli švajcarski ovčar je vrlo energičan pas koji ima potrebu za visokim nivoom fizičke aktivnosti. Mogu živeti u stanu, ali je za njih bolje da imaju pristup dvorištu jer im je potrebna šetnja i dosta istrčavanja. Dlaka nije komplikovana za negu, ali je potrebno svakodnevno četkanje. Nešto više se linjaju na proleće. Važi za zdravu rasu bez genetskih oboljenja, ali može doći do pojave displazije kuka i lakta pa se preporučuje snimanje kukova negde oko osmog meseca njihovog života. U retkim slučajevima može doći i do bolesti oka i alergija.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari