NaslovnaINFOBOLESTI KOJE VLASNICI PRENOSE PSIMA

BOLESTI KOJE VLASNICI PRENOSE PSIMA

BOLESTI KOJE VLASNICI PRENOSE PSIMA – U većini slučajeva se piše o bolestima koje kućni ljubimci mogu preneti drugim životinjama i svojim vlasnicima, ali se retko piše o bolestima koje mi možemo preneti svojim mezimcima.

Potrebno je povesti računa i dodatno povećati brigu o higijeni, kao i smanjiti fizički kontakt ukoliko imate nešto od sledećeg:

Grip – Verovali ili ne, ali pas nije otporan na ljudski grip. Simptomi će biti slični kao i kod nas – kašljanje, kijanje, problemi sa disanjem, a pas se dodatno može ponašati kao da ga bole mišići. Obezbedite vašem ljubimcu dovoljno vitamina, nege i odmora u ovakvoj situaciji.

Lišajevi – Psi nisu imuni na kožni lišaj, koji je relativno čest kod ljudi, a koji se može podosta zakomplikovati kod naših četvoronožnih drugara. Psi uglavnom nisu sposobni da odole češanju, a na taj način će upravo podstaći širenje lišaja po ostatku tela. Kako bi smo pomogli svom ljubimcu potrebno je u što kraćem roku primeniti kremu za ovu gljivičnu infekciju.

Zauške – Ovo mnogi ne znaju, ali psi mogu dobiti zauške od svoje ljudske porodice. Vaš mezimac će se osećati neprijatno, to će se primećivati i u njegovom ponašanju. Moguća je pojava temperature i oticanje pljuvačnih žlezda. Kako bi ste pomogli svom psu možete lečiti simptome, veterinar će vam dati najbolji savet kao i pomoć kod spuštanja temperature.

Salmonela – Bakterijska infekcija koja se uglavnom dobija preko termički neobrađene ili termički nedovoljno neobrađene hrane. Zaraženo đubrivo takođe može imati uticaj na voće i povrće. Kod pasa će uočljivi simptomi biti povraćanje, nizak nivo energije, dijareja kao i visoka temperatura. U većini slučajeva se problem reši sam vremenom, ali kod težih oblika infekcije mogu biti neophodni antibiotici.

Tuberkuloza – Ovo se retko dešava, ali je i dalje moguće. Prema stručnjacima vaš pas može dobiti tuberkulozu lizanjem vaših rana ili u slučaju da kinete u neposrednoj blizini njuške vašeg psa, ili ukoliko vam vaš pas poliže ruku nakon što ste kinuli u nju.

Izvor: paszavas.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari