NaslovnaRase pasaTerijeriBRAZILSKI TERIJER

BRAZILSKI TERIJER

  • Naziv rase: Brazilski terijer
  • Originalni naziv rase: TERRIER BRASILEIRO
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – Terijeri, sekcija 1
  • Poreklo: Brazil
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 14-16 godina

Brazilski terijer je veoma aktivan, energičan i prijateljski nastrojen pas. Inteligentan, oštrouman i nežan prema svojoj ljudskoj porodici. Može biti lajav, odličan izbor za ljude sa decom kao i za ljude koji vole da se bave sportskim aktivnostima u prirodi.

POREKLO

Rasa je nastala ukrštanjem evropskih terijera i lokalnih brazilskih pasa.  Mnogi mladi ljudi iz Brazila su odlazili na studije na evropske univerzitete, najviše u Francusku i Englesku. Sa studija su se često vraćali oženjeni, a njihove supruge su sa sobom dovodile i svoje pse. Prema nekim izvorima, od baš tih pasa ukrštenih sa domaćim brazilskim rasama je nastao brazilski terijer. Originalno su se koristili kao odlični lovci na štetočine na seoskim imanjima u Brazilu, a nešto kasnije kao psi čuvari. U današnje vreme su veoma popularan kućni ljubimac pre svega u svom rodnom Brazilu.

IZGLED

Izgledom dosta liči na Džek rasel terijera. Brazilski terijer je pas srednje veličine, čvrste građe, ali vitak. Poseduje kratku, glatku i finu dlaku. Uvek je trobojan, dozvoljene boje su bela i smeđa sa crnom, kao i različite nijanse braon boje. Glava mu je trouglastog oblika, sa razmaknutim ušima koje su uvek nekupirane. Vrat je umereno dug i skladan sa ostatkom tela. Grudni koš je dug i dubok, a stomak blago uvučen.  Visina mužjaka se kreće između 35 i 40 cm, a ženki 33 i 38 cm, a teški su do 10 kg.

brazilski-terijer-rase-pasa (2)
foto: Canva pro

NARAV

Brazilski terijer je energičan, inteligentan i uvek prijateljski nastrojen pas. Važi za dobrog čuvara, koji će svojim lajanjem vlasnika uvek upozoriti na potencijalnu opasnost. Ima veliku potrebu da bude okružen ljudima, ukoliko je dugo sam može pokazati destruktivno ponašanje. Zbog svoje inteligencije veoma brzo uči, najbolje reaguju na dresuru sa pozitivnim metodama i nagrađivanjem. Prijateljski je nastrojen prema svima, slagaće se dobro i sa decom. Može se dobro slagati čak i sa mačkama, ukoliko su zajedno odrasli.

ZDRAVLJE I NEGA

Brazilskom terijeru je potrebna velika količina prostora, jer su izuzetno aktivna rasa. Potrena im je poveća količina i mentalnih i fizičkih aktivnosti, jer ovaj pas nikako ne voli da miruje. Ukoliko je stalno zatvoren može pokazati destruktivno ponašanje, pa je najbolje da mu se obezbedi pristup ograđenom dvorištu. Krzno im je kratko i nije zahtevno za negu, minimalno se linjaju pa im je dovoljno četkanje samo 2 puta nedeljno i kupanje po potrebi. Važi za izrazito zdravu i dugovečnu rasu, bez poznatih genetskih oboljenja. U retkim slučajevima u starosti mogu bolovati od displazije kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari