NaslovnaRase pasaHOLANDSKI PREPELIČAR

HOLANDSKI PREPELIČAR

  • Naziv rase: Holandski prepeličar
  • Originalni naziv rase: STABYHOUN
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – Ptičari
  • Poreklo: Holandija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 13-15 godina

Holandski prepeličar spada u retke rase pasa a izgledom veoma podseća na Border Kolija. Svestran, mirnog karaktera, dobroćudan pas koji se odlično snalazi bilo u lovu, billo u trčkaranju i igri sa decom kojoj je izuzetno privržen. Važi za jednu od najzdravijih i najdugovečnijih rasa.

POREKLO

Holandski prepeličar potiče iz oblasti Frizija na teritoriji Holandije, i poznat je još pod imenom frizijski ptičar. U Holandijii su veoma popularni kao pratioci lovaca na ptice, a sredinom 60-tih godina su dostigli vrhunac svoje popularnosti. Takođe, u okviru Ujedinjnog Kraljevstva važe za veoma cenjene i popularne zbog svojih odličnih lovačkih sposobnosti. Od 2012. godine brojne britanske odgajivačnice su počele sa uzgojem ove rase, mada u današnje vreme i dalje važi za retku pasminu.

IZGLED

Holandski prepeličar izgledom dosta podseća na border kolija. Srednjeg je rasta, poprilično mišićav i snažnog tela. Oči su najčešće smeđe boje a njihova dlaka se javlja u crnoj, kestenjastoj ili narandžastoj boji sa belim mrljama. Dlaka im je gusta i duga, na leđima i vratu kovrdžava. Prosečna visina kod mužjaka je 53 cm, a kod ženki oko 50 cm. Prosečna težina im je oko 18 kg.

NARAV

Holandski prepeličar važi za veoma blagog, poslušnog i odanog psa velike inteligencije i odličnih lovačkih sposobnosti. Odličan je kao pratilac u lovu, ali i kao porodični pas. Veoma je privržen svojoj ljudskoj porodici i uživaće u svim aktivnostima sa njima. Nije rasa koja voli samoću, blage je naravi i dobro se slaže sa decom, ali ne bi mu trebalo verovati sa manjim životinjama i mačkama. Mogu imati tvrdoglavu crtu, pa im je potreban iskusan i dosledan vlasnik koji će na pravi način znati kako da dresira i socijalizuje ovog psa. Veoma je aktivan i spretan, uživaće u svim aktivnostima u prirodi.

ZDRAVLJE I NEGA

Bez problema može živeti u stanu, ukoliko mu se obezbedi dovoljna količina svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Dlaka mu je veoma jednostavna za održavanje, nije mu potrebno mnogo četkanja. Linja se samo 2 puta godišnje. Takođe, potrebno mu je retko kupanje. Ova rasa važi za jednu od najzdravijih, bez naslednih genetskih oboljenja i uz pravilnu negu može živeti  dosta dugo.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari