NaslovnaRase pasaMALI MINSTERLENDER

MALI MINSTERLENDER

  • Naziv rase: Mali minsterlender
  • Originalni naziv rase: KLEINER MUNSTERLANDER VORSTEHHUND
  • Klasifikacija FCI: Grupa 7 – Ptičari
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednje veliki
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Mali minsterlender je stara rasa pasa, nastala u Nemačkoj. Odličan je lovac na svim terenima, obožava vodu i plivanje. Kao ljubimac je veran svom vlasniku, nije težak za dresuru.

POREKLO

Prema nekim izvorima koreni ove rase sežu do 13 i 14 veka. U tom periodu su se ovi psi koristili prilikom lova sa sokolovima u Nemačkoj. Nastali su ukrštanjem mnogih rasa poput engleskog setera, poentera, epanjel bretona, nemačkog oštrodlakog i nemačkog kratkodlakog ptičara. Do 18. veka rasa je skoro izumrla, ali su braća Loens uspela da pronađu nekoliko primeraka na farmama i da spase rasu od zaborava. 1912. godine grupa odgajivača formira nemačku asocijaciju za uzgoj Malog Minsterledera koji formiraju prva uzgojna pravila kao i knjigu uzgoja. U današnje vreme ovaj pas je treća rasa ptičara po brojnosti u svojoj matičnoj zemlji a njegov uzgoj je strogo kontrolisan.

IZGLED

U pitanju je pas srednje veličine, elegantnog ali čvrstog izgleda. Glava mu je vitka i duga, sa jakim nosnim delom i njuškom obavezno smeđe boje. Uši su jake i visoko postavljene. Rep je srednje dug i ravno postavljen, ne kupira se. Leđa su čvrsta i mišićava, kao i ostatak tela. Poseduje više duboke nego široke grudi.  Dlaka je srednje duga, ravna ili umereno valovita. Može biti braon bela, braon, prskano, sa paležnim oznakama na njušci i iznad očiju. Prosečna visina se kreće između 52 i 56 cm, a prosečna težina je oko 20 kg.

mali-minsterlender-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Mali minsterlender je izuzetno privržen čoveku i svojoj porodici. Generalno se dobro slaže sa ostalim ljubimcima, a prema deci zna biti vrlo nežan. Odličan je lovac na svim terenima, izuzetno voli vodu i uživa u plivanju. Važi za inteligentnu rasu, nije težak za dresuru, ali zahteva strpljivu i nežnu obuku bez grubosti.

ZDRAVLJE I NEGA

Neophodna mu je velika količina svakodnevnih dnevnih šetnji kako bi zadovoljio svoju potrebu za kretanjem. Ima jak lovački nagon pa je preporuka da se uvek vodi na povodcu. Umereno se linja, dovoljno mu je periodično četkanje. Može živeti i u stanu i u kući, ali preporuka je da se drži u kući sa pristupom ograđenom dvorištu. Važi za izuzetno zdravu rasu, oslobođenu bilo kakvih naslednih bolesti.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari