NaslovnaPSINEMAČKI BOKSER

NEMAČKI BOKSER

  • Naziv rase: Nemački bokser
  • Originalni naziv rase: Deutscher Boxer
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 7
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2, Sekcija 2.1 Molosijan: Tip mastifa
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10 – 12 godina.

Nemački bokseri su bili među prvim pasminama koji su radili policijski i vojni posao, a pored toga pojavili su se i kao glumci u nekim od najranijih holivudskih filmova. Entuzijastični, veseli i vrlo razigrani psi, vrlo dobrog karaktera i posebno privrženi prema ukućanima i deci.

nemački-bokser-rase

POREKLO

Bokser je rasa nastala sredimo 19. veka ukrštanjem tadašnjih rasa bulenbeisera i starog engleskog buldoga. Bulenbeiseri su bili veliki molosoidni psi, široke i jake čeljušti i koristili su se u lovu. Usavršavanjem lovačkog oružja potreba za takvim psima je padala, te su u oni kao takvi izumrli. Ovim ukrštanjem dobijen je bokser, šas koji je manje krvoločan, lakši za rad i druželjubiv.

Rasa je zvanično utemeljena 1895. godine, kada je Bokser klub iz Minhena promovisao ovog psa.

IZGLED

Nemački bokseri spadaju u srednje velike pse, kod kojih mužjaci mogu imati i do 35 kilograma, dok su ženke u proseku teške od 25 do 30 kilograma.

Telo im je jakog kostura, mišićavo i kompaktno. Imaju uzanu lobanju, sa donjom vilicom dužom od gornje, ali se psi ne smeju videti kada su usta psa zatvorena. Poželjno je da odnos čela i nosnika bude u srazmeri dva prema jedan. Oči su im krupne i tamne. Kod ove rase smatra se manom ukoliko imaju svetle, sitne ili kose oči. Što se ušiju tiče, kada su kupirane visoko su nasažene i pas ih nosi uspravno. Ukoliko su nekupirane uši pne su preklopljene u bazi i priljubljene uz obraze.

Njihova dlaka je tvrda, gusta i kratka. Boja može biti od žute do crvenkaste kod jednobojnih boksera, dok kod višebojnih može ići od zlatno tigraste do crvenotigraste nijanse. Beline su dozvoljene do jedne trećine tela i to uglavnom po vratu i na glavi. Beli bokseri nepoželjni su u uzgoju, te se one ženke koje daju veći broj belih štenaca sklanjaju iz uzgoja.

nemački-bokser-rase

NARAV

Bokeseri su veoma energični, razigrani i konstantno su u zanosu u svom entuzijazmu. Vole pažnju i uživaju u fizičkim i mentalnim izazovima. Bokseri vole da budu deo porodice, ali kako su u pitanju veliki, razigrani i nespretni psi, savetuje se oprez sa manjom decom, kako bi se sprečilo da ih slučajno obore u želji za igrom.

Skloni su lajanju, ali su ljubazni prema drugim ljudima i ljubimcima. Nemojte da vas to prevari, veoma su odani i mogu biti zaštitnički raspoloženi, pa je potrebna redovna vežba sa njima.

ZDRAVLJE I NEGA

Zbog kratke dlake ne zahtevaju previše pažnje oko krzna i preporučuje se kupanje kada je to potrebno. Ono što se savetuje jeste tretiranje „bora“ na glavi kako bi se izbegle infekcije.

Što se zdravlja tiče, ova pasmina je jedna od najviše sklonih karcinomu. Pored toga mogu razviti hipotireozu ili kardimiopatiju. Kratke uši ih čine sklone pregrejavanju na visokim temperaturama, a nije retkost da su bokseri sa belom dlakom gluvi (svaki peti!).

nemački-bokser-rase

STATISTIKA

* Nivo energije: Veoma visok.
* Nivo razigranosti: Veoma visok.
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski.
* Lakoća treniranja: Umeren i nizak nivo.
* Zaštita: Srednja zaštita.
* Potrebno održavanje: Vrlo malo održavanja.
* Tolerancija na hladnoću: Mala tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Mala tolerancija.

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com

Pročitajte još: RASE

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari