NEMAČKI OVČAR

  • Naziv rase: Nemački ovčar
  • Originalni naziv rase: Deutscher Schaeferhund
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 2
  • Klasifikacija FCI: Grupa I – Pastirski psi i psi terači stoke (sem švajc. pastirskih pasa)
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 11 – 14 godina.

Nemački psi spadaju u najrasprostranjenije rase, kako u svetu, tako i kod nas. Pored već poznatih osobina kao što su čuvari doma, veoma su zastupljeni i na terenu kao spasilački psi i psi tragači. Ako planirate da imate psa koji će vam biti čuvar doma i odan ljubimac, ukoliko uzmete nemačkog ovčara, doneli ste pravu odluku.

POREKLO

nemački-ovčar-pas

Godine 1899 nemački konjanik, bivši student veterine,  Maks Emil Frederich von Stephanic, zajedno sa prijateljem Arturom Majerom , osnivaju klub nemačkog ovčara. Prilikom uzgoja, daju prednost karakteru u odnosu na izgled. Na prvoj izložbi pasa te godine su primetili psa crvenkasto – sive boje, srednje veličine koji je mirno sedeo pored svog gospodara, gazdi je služio isključivo za čuvanje stada i kako se uklapao u viziju koju su imali dvojica osnivača, postao je prvi primerak nemačkog ovčara po imenu Horand von Grafrath.

IZGLED

Vučjaci imaju veoma oštru dlaku sa razvijenom poddlakom, gustu i pravu koja prati liniju tela. Na vratu je nešto duža dlaka, a na glavi, šapama i prednjoj strani nogu je kraća. Odlično podnosi spoljašnje uslove zimi. Boje su svetlo smeđe, žute i svetlosive, dok im je sedlo uglavnom, crne boje. Glava je klinastog oblika, sa jakom vilicom u kojoj su 42 oštrih i jakih zuba. Oči su im bademastog oblika, a vrat jako razvijen, prvi deo trupa je veoma snažan, čvrst i mišićav. Rep im pada na dole, u blagom luku iznad leđne linije.

Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65cm, a kod ženki 55-60 cm, a težina im se kreće od 22 do 40 kg.

NARAV

Nemački ovčari su prvenstveno odgajani zbog svoje inteligencije, ali mora se jako voditi računa o dresuri, jer ukoliko se ne vodi računa, lako se ispoljava agresija i prema drugim životinjama i prema drugim ljudima.  Njihova inteligencija im pomaže da veoma lako nauče komande od malih nogu, te su  zahvalni za dresuru i lako se mogu dresirati za razne zadatke: spašavanje, traganje , čuvanje… Iz tog razloga ih viđamo kao policijske pse, vojne pse, pse tragače, čuvari poseda… Lavež im je veoma dubok i uglavnim predstavlja ljutnju ili moguć napad…ali često nemački ovčari kao kućni ljubimci tako i komuniciraju sa svojim vlasnicima.

Veoma su snažni, hitri i prilagodljivi psi, sa kraljevski držanjem. Veoma su odanu svom gospadaru, ali su skloni dominaciji. Iz tog razloga se preporučuje iskusnim vlasnicima pasa. Izuzetno je aktivan i hrabar, pouzdan, poseduje neverovatne emotivne instinkte i karakter koji je oštar. Istraživanja su pokazala da metoda dresure putem nagrade najbolje metoda za nemačke ovčare.

ZDRAVLJE I NEGA

nemački-ovčar-pas

Kao rasa koja brzo raste u prvom delu života, mora im se obezbediti kvalitetna hrana bogata mesom do 50% a ostatak povrćem.  Ukoliko se ne vodi računa u tom prvom delu života, može da dođe do velikih problema sa nogama, displazijom kukova, kičmom, lakta… Veoma su skloni oboljenju spinalne stenoze. Zbog veličine ušiju, skloni su infekcijama uha. Kao i svi veći psi, nemački ovčari su skloni nadimanju, te treba voditi računa o količini hrane koja im se daje.

Vezano za negu, odlično podnosi hladnoću ali su sklonji linjanju tokom cele godine i mora se redovno četkati. To je sasvim dovoljno i ne preporučuje se kupanje jer se na taj način kod njih spira masnoća sa kože te dolazi do kožnih oboljenja i alergija…znači, kupanje samo ako je neophodno.

STATISTIKA

* Nivo energije: Visok.
* Nivo razigranosti: Visok.
* Odnos prema drugim psima: Nepoverljiv.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Nepoverljiv.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv.
* Lakoća treniranja: Visok nivo.
* Zaštita: Visok zaštita.
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje.
* Tolerancija na hladnoću: Visoka tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija.

Bonus video: 

Izvor: ljubiteljipasa.com i veterina.info

Pročitajte još: RASE

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari