PERUANSKI PAS

  • Naziv rase: Peruanski pas
  • Originalni naziv rase: PERRO SIN PELO DEL PERU
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5 – špic i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Peru
  • Veličina: Mali, srednji i veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-13 godina

Peruanski pas ili  Peruanska Inka kako ga još nazivaju, je jedna od nekoliko bezdlakih rasa koje postoje. Neobičnog izgleda, vitak i elegantan. Važi za vernu rasu, veoma privrženu svojoj porodici. Spada među skuplje rase pasa, cena šteneta ove rase se kreće oko 2000 e.

POREKLO

Prema nekim zapisima pretpostavlja se da pas potiče sa afričkog podrućja, i da su ga na teritoriju Amerike doneli brojni nomadi. Međutim prema nekim drugim zapisima postoje teorije da ovi psi potiču od pasa koji s postojali još 300 godina pre Hrista. Postoje dokazi na keramici različith civilazacija pre Inka gde postoje crteži pasa koji veoma izgledom podsećaju na ovu rasu. U današnje vreme su jako popularni u SAD i u Peruu kao kućni ljubimci, i važe za blago zemlje. Cena šteneta ove rase je poprilično visoka i kreće se oko 2000 e.

IZGLED

Peruanski pas je elegantan i tankog stasa. Njegov izgled govori o velikoj snazi i brzini ove rase. Oči su mu blago bademaste boje. ne previše istaknute. Koža je kod ove rase  glatka i elastična po celom telu. Potpuno su bezdlaki, s tim što je dozvoljena mala količina dlaka na glavi. Koža im je crna sa raznim nijansama. Postoje tri veličine ove rase: mali 25-40 cm, srednji 41-50 cm, veliki 51-65cm. Kada je težina u pitanju: mali 4-8 kg, srednji 8-12 kg, veliki 12-30 kg.
peruanski-pas-rase-pasa (2)
foto: Canva pro

NARAV

Živahan, oprezan i uravnoteženog karaktera. Veoma je privržen porodici i ljudima sa kojima živi i nepoverljiv prema strancima. Veoma retko laje. Brzo uči, nije težak za dresuru i dobro reaguje na pozitivne tehniike dresure poput pohvala i hrane.

ZDRAVLJE I NEGA

Može živeti u stanu, ali mu je potrebno obezbediti dovoljnu količinu fizičkih aktvinosti. Zbog nedostatka krzna je veom osetljiv i na toplotu i na hladnoću. Tokom zimskih meseci mu obavezno obucite džemperić ili dodatni sloj odeće, a tokom leta ga obavezno dobro zaštitite kremom za sunčanje kako bi njegovu osetljivu kožu spasili od UV zraka i opekotina. Hiperalergen je, skoro nikad nema problema  sa krpeljima i buvama.

Kao rasa, važe sa generalnu zdravu bez genetskih oboljenja.  Međutim, gen koji je kriv za nedostatak dlake kod ove rase, utiče i na kvaliet zuba, pa su kod ove rase mogući problemi na tom polju.

Izvor: ksrs.rs, prodajapasa.com, mezimci.rs, stil.kurir.rs, en.wikipedia.org

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari