NaslovnaRase pasaHrtoviRUSKI HRT - BARZOJ

RUSKI HRT – BARZOJ

  • Naziv rase: Ruski hrt – Barzoj
  • Originalni naziv rase: RUSSKAYA PSOVAYA BORZAYA
  • Klasifikacija FCI: Grupa 10 – Hrtovi
  • Poreklo: Rusija
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Ruski hrt ili Barzoj kako je poznatiji je u rodnoj Rusiji vekovima poznat kao odličan lovac na vukove, zečeve i lisice. Pored toga, izuzetno veran svojoj ljudskoj porodici, mirnog karaktera i velike inteligencije. Izuzetno retko laje, odličan je izbor za aktivne ljude koji vole da se bave sportom.

POREKLO

Ruski hrt potiče još iz 17. veka i prema nekim izvorima u Rusiju su ga doneli Arabljani. Najverovatnije je nastao ukrštanjem arapskog hrta sa dugodlakim ruskim ovčarima. U SAD su ga dugo nazivali „ruski gonič vukova“ ali je naknadno preimenovan u barzoj što potiče od ruske reči brz. U rodnoj Rusiji je vekovima bio korišćen na lov na vukove, lisice i zečeve. Posle je postao vrlo popularan među aristokratijom tog vremena, kao kućni ljubimac i pratilac. Među poznatim istorijskim ličnostima koje su imale ovog psa su Ivan Grozni, Puškin, Turgenjev i mnogi drugi. U Veliku Britaniju je ova rasa stigla sredinom 19. veka, a u Ameriku 1889. godine.

IZGLED

Barzoj je vrlo visok pas, aristokratskog elegantnog držanja sa uzanom i suvom glavom. Njuška mu je blago ispupčena, a rep nosi nisko i savijeno. Poseduje dužu svilenkastu dlaku, koja doprinosi lepom izgledu ovog psa. Dlaka je posebno bogata oko vrata i formira karakterističan okovratnik. Javlja se u beloj, zlatnoj, tamno žutoj, sivoj sa belim oznakama ili u kombinaciji ovih boja. Oči su duguljaste i tamne, a nos je crn. Leđa su kod ovog psa blago pogrbljena, a grudi veoma duboke, ali uske. Kao i ostali hrtovi, i ovaj je poprilično mršavog izgleda. Poseduje snažne, ali lagane kosti i izražene mišiče na butinama. Ženke su u uglavnom, nešto duže u odnosu na mužjake. Prosečna visina mužjaka u grebenu se kreće između 75 i 85 cm, a ženki između 68 i 78 cm. Prosečna težina se kreće između 34 i 48 kg.

ruski-hrt-barzoj-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Barzoj je veoma odan svojoj ljudskoj porodici, umiljat i osećajan. Kao lovac je odličan, izuzetno brz i siguran u lovu. Tih je i mirne naravi, izuzetno retko laje. Prema strancima je nepoverljiv. Dosta brzo uči, važi za inteligentnu rasu. Potrebna mu je rana socijalizacija i dosledan i siguran vlasnik koji neće koristiti grubost prilikom dresure, već samo pozitivne metode. Prema drugim psima i životinjama je uglavnom prijateljski nastrojen, ali mu sa manjim životinjama i mačkama ne bi trebalo verovati. Dobro se slaže sa decom, i dobar je izbor za ljude koji vole sportske aktivnosti u prirodi. Ukoliko ga vodite u šetnju, povodac je obavezan jer ovaj pas lako i velikom brzinom može odlutati za svojim plenom.

ZDRAVLJE I NEGA

Ruski hrt sam održava svoju čistoću, poput mačke. Vrlo je čist i uredan. Preporuka je da se redovno četka gustom četkom. Linja se svega jednom godišnje. Ovom psu je neophodno obezbediti mnogo kretanja i redovnih šetnji i istrčavanja napolju. Može živeti u stanu jer su u zatvorenom neaktivni i mirni, ali je preporuka da se drže u kući sa pristupom dvorištu. Više im prija hladno vreme, a tokom letnjih meseci ga nikako ne bi trebalo duže ostavljati napolju na direktnom suncu. Kao rasa mogu biti dosta alavi i skloni prejedanju, pa se preporučuje da im se tokom dana daje više manjih obroka čak i kada odrastu. Na taj način se može izbeći torzija želudca kojoj su kao rasa skloni. Osim tog problema, važe za generalno zdravu rasu.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari