SASEKS ŠPANIJEL

  • Naziv rase: Saseks španijel
  • Originalni naziv rase: SUSSEX SPANIEL
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 180
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Saseks španijel je poreklom iz Valike Britanije. Pre svega je odličan lovac, izvrsnog njuha, ali takođe i sjajan ljubimac i izložbeni pas. Prijateljske je i vedre naravi, najčešće se vezuje za jednu osobu iz svoje ljudske porodice.

POREKLO

Saseks španijel vodi poreklo iz Velike Britanije, preciznije iz pokrajine Saseks po kojoj i nosi ime. Prvi pisani podaci o ovoj pasmini postoje iz početka 19. veka. Zbog odličnog njuha, rasa je bila veoma tražena među lovcima tog vremena. Sredinom 20. veka mu je kao rasi pretilo izumiranje, ali je grupa odgajivača uspela da spase rasu ukrštanjem sa drugim rasama španijela poput klamber španijela. Danas se drži kao izložbeni pas i nešto ređe kao kućni ljubimac.

saseks-španijel-rase-pasa (1)
foto: Canva pro

IZGLED

Saseks je pas srednje veličine, snažne građe sa dosta kratkim, ali vrlo jakim nogama. Oči su mu boje lešnika, veoma krupne i nežnog pogleda. Uši su mu viseće, dosta debele i priležu uz glavu. Dlaka je zlatne boje i gusta na celom telu, a posebno na predelu oko vrata gde formira okovratnik. Čitavo telo je snažno i ravno, bez sužavanja. Grudi su široke i dobro zaobljene. U prošlosti im je rep kupiran u zemljama gde je to bilo dozvoljeno, danas se to skoro nigde ne praktikuje. Rep im je pravilno odlakan i bez talasa na dlaci. Prosečna visina se kreće od  38 do 41 cm, a težina od 22 do 23 kg.

NARAV

Saseks španijel je vesele prirode i prijateljske naravi. Odličan je lovac  na ptice i fazane, poseduje odličan njuh. Voli da je okružen ljudima, ali će se najčešće vezati za samo jednu osobu iz svoje ljudske porodice kojoj će biti neizmerno veran. Zahteva ranu socijalizaciju i dresuru, pogotovo ako želite da ga koristite kao lovačkog psa. Nije težak za dresuru, ali neki primerci mogu imati tvrdoglavu crtu.

ZDRAVLJE I NEGA

Može živeti i u kući i u stanu uz dovoljnu količinu svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Umereno se linja, ali se njegova dlaka mora četkati minimum dva puta nedeljno kako bi se uklonili mrtvi slojevi dlake. Preporučuje se i šišanje na svakih nekoliko meseci. Kod ove rase postoje predispozicije za bolesti poput šuma na srcu, diskus hernije, uvećanja srčanog mišića kao i zapaljenja spoljašnjeg ušnog kanala.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari