NaslovnaRase pasaŠILEROV GONIČ

ŠILEROV GONIČ

  • Naziv rase: Šilerov gonič
  • Originalni naziv rase: SCHILLER STOVARE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Švedska
  • Veličina: Srednji do veliki pas
  • Prosečan životni vek: oko 12 godina

Šilerov gonič je pre svega odličan lovački pas, stvoren zarad lova na lisice i zečeve. Odlično podnosi niske temperature i poseduje specifičan i glasan lavež. Kao ljubimac je nežne prirode, izuzetno odan svom vlasniku.

POREKLO

Šilerov gonič potiče iz Švedske i nosi ime po farmeru koji je bio prvi uzgajivač ove rase po imenu Per Schiller. Ovaj pas je nastao ukrštanjem različitih vrsta goniča iz Nemačke, Švajcarske i Austrije. Stvoren je sa ciljem da odlično podnosi ledene vremenske uslove kao i da može provesti mnogo vremena na površini pokrivenoj snegom. Ovaj pas ima urođen instinkt za lov, koristio i koristi se pre svega za lov na lisice. Ima prepoznatljiv izuzetno glasan lavež kojim signalizira lovcu da je plen pronađen. Švedski Kinološki klub je rasu priznao 1907. godine, a UKC (United Kennel Club) tek 2006. godine. Od strane AKC još uvek nisu zvanično priznati kao rasa.

šilerov-gonič-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Šilerov gonič je srednji do veliki pas, izuzetno čvrste i stamene građe. Pre svega odličan lovac, dovoljno snažan i izdržljiv da bez problema podnese niske temperature. Proporcionalne je građe, žilav, odaje utisak snage i jačine. Dlaka je kod ovog psa oštra i sjajna, a podlaka je meka i bujna. Javlja se u crnoj i žuto smeđoj boji. Prosečna visina se kreće između 46 i 60 cm, a prosečna težina između 18 i 25 kg.

NARAV

U pitanju je živahan pas, nežne prirode kada nije u lovu. U lovu je energičan, pogodan za lov na niskim temperaturama, najviše za lov odnosno za traganje za lisicom ili zecom. Kao kućni ljubimac je nežne prirode, poslušan, privržen svom vlasniku, odan i pun ljubavi. Sa drugim ljubimcima se generalno dobro slaže, ali možete imati problema ukoliko držite još nekog mužjaka u domaćinstvu. Potrebna mu je dosledna obuka i rana socijalizacija, jer je u pitanju vrlo nezavisan pas. Kao rasa važe za inteligentnu, ali sa dresurom i socijalizacijom se mora početi što ranije kako trening ne bi bio težak zbog njegovog nezavisnog karaktera koji može imati tvrdoglavu crtu.

ZDRAVLJE I NEGA

Šilerov gonič zahteva dosta fizičkih aktivnosti i nije preporučivo držati ga u stanu. Osim toga ne zahteva previše nege, povremeno četkanje će ukloniti mrtvu dlaku. Ukoliko ga koristite u lovu ili šetate po nepristupačnim terenima, po povratku mu obavezno proverite stopala i uši od stranih tela kako se ne bi povredio. Kao rasa važe za generalno zdravu, bez poznatih genetskih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Može biti težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari