SKAJ TERIJER

  • Naziv rase: Skaj terijer
  • Originalni naziv rase: SKYE TERRIER
  • Klasifikacija FCI: Grupa 3 – terijeri
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Skaj terijer je prepoznatljiv po svom specifičnom dugačkom telu i veoma bogatoj dugoj dlaci. Veran samo jednoj osobi, izuzetno hrabar i privržen pas. Pas koji je mali rastom, ali veoma veliki duhom i karakterom.

POREKLO

Skaj terijer spada u starije rase, nastao je početkom 18. veka. Nastao je ukrštanjem rustičnog dugodlakog terijera, koji je bio poznat lovac na kune i lisice, sa maltezerom. Ime je dobio po ostrvu Skaj, koje se nalazi severozapadno od Škotske, na kome je ova rasa i nastala. Kao  kod mnogih starih rasa, postoje nedoumice oko njihove istorije, jer je postojalo nekoliko sličnih rasa koje su nosile ime skaj terijer. Ono što je poznato je da su se skaj terijeri kakve ih danas znamo, istakli 1840. godine kada ih je kraljica Viktorija imala u svom vlasništvu. Ona je posedovala obe vrste, i skaj terijera sa spuštenim i sa podignutim ušima. Američki kinološki klub je rasu  priznao i registrovao 1887.  godine i ova rasa je u tom periodu postala jako popularna na izložbama pasa zbog svog specifičnog izgleda.  U današnje vreme, su izgubili na popularnosti i spadaju u manje poznate terijere. Najpoznatiji primerak ove rase je bio Grejfrijarov Bobi, koji je nakon smrti svog vlasnika spavao na njegovom grobu punih 14 godna, sve dok i sam nije uginuo. Postoji i statua ovog vernog psića u Edinburgu.

IZGLED

Skaj terijer je dosta nizak, sa niskim nogama, ali dugačak pas. Snažne glave sa ušima koje mogu biti uspravne ili preklopljene, ukrašene resama. Ima veoma dugu dlaku koja je duga oko 13 cm, dok je podlaka kratka, gusta, oštra i vunasta. Dlaka se javlja u crnoj, svetlo i tamno sivkasto – plavoj ili krem boji. Uši i vrh njuške moraju uvek biti crni. Noge su mu mišićave, kratke i prave sa velikim šapama koje štrče ka napred. Ima dug vrat i ravna leđa. Rep je bogat, ukrašen resama i može biti uzdignut ili viseći, dug oko 22 cm. Idealna visina mužjaka je 25-26 cm. Dužina od vrha nosa do kraja repa je 103 cm. Ženke su malo manje pri istoj proporcionalnosti.

skaj-terijer-rase-pasa (2)
foto: Canva pro

NARAV

Ima veoma izraženu ličnost kao i potrebu za nezavisnošću. Vezuje se za samo jednu  osobu, i njoj će biti bezranično odan. Kod ove rase je veoma očigledna i njihova posesivnost, koju će pre svega pokazivati prema svom vlasniku ali i njegovim stvarima. Hrabar i veran pas, koji nije zaboravio svoje lovačke pretke. Mnogi bi ga nazvali samouverenim i svojeglavim, pa mu je potreban dosledan i uporan vlasnik, koji ima mogućnost da mu posveti dovoljno vremena prilikom dresure.

ZDRAVLJE I NEGA

Nije mnogo aktivan, ali uživa u redovnim šetnjama i preporučuje se za ljude koji će mu omogućiti pristup dvorištu.  Potrebno mu je često kupanje, ali bez preterivanja u šamponiranju i sušenju. Preporučljivo je da se njegova duga dlaka prirodno osuši. Obzirom da ima osetljive uši, prilikom kupanja je potrebno dodatno povesti račuuna o njima. Treba ga redovno češljati da dlaka ostane sjajna i da ne bi došlo do  mršenja. Važe za generalno zdravu rasu, bez poznatih genetskih oboljenja.

Statistika


* Nivo energije: Umeren nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniiranje
* Zaštita: Nizak nivo
* Potrebno održavanje: Zahtevan za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Izvor: ksrs.rs, mezimci.rs, opusteno.rs, paszavas.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari