NaslovnaRase pasaHrtoviAVGANISTANSKI HRT

AVGANISTANSKI HRT

  • Naziv rase: AVGANISTANSKI HRT
  • Originalni naziv rase: Afghan hound
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 90
  • Klasifikacija FCI: Grupa X – Hrtovi
  • Poreklo: Afganistan
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 18 godina

Avganistanski hrt je pas izuzetne lepote i gracioznosti, koji se u zadnje vreme koristi kao kućni ljubimac i za izložbe, iako se prvobitno koristio za lov. Gde god prođe, izaziva veliku pažnju svojom veličinom i prelepim izgledom, sa dugim negovanim dlakama i odgovarajućom frizurom.

Često se kaže da su to psi kraljevskog roda, zbog elegancije, lepog hoda i smirenog ponašanja. Vlasnici često imaju, ne baš mali problem, ne zbog njihove vezanosti prema vlasnicima, već zbog posesivnosti, što zbog njihove veličine može dovesti nekad i do smešnih situacija.

POREKLO

Smatra se da su preci afganistanskih hrtova nastali jos u starom Egiptu, gde su nastali ukrštanjem različitih srednjeistočnih hrtova. Zatim su došli u Afganistan, gde se tokom vekova formirao hrt kakav je danas. Prema  legendi, afganistanski hrt je jedna od životinja koja je imala mesto u Nojevoj barci.

Služio je za lov na gazele, leoparde ili antilope, pa je često služio i kao pratnja kraljevima u lovu. Zatim je u Indiji čuvao vojna pisma engleskih vojnika ili je prenosio, a nomadska plemena su ih koristila za lov na zečeve ili gazele uz pomoć sokolova.

IZGLED

avganistanski-hrt-pas2

Afganistanski hrtovi su prilično visoki, gde se visina kod mužjaka kreće od 68 do 74 cm, a težina od 26 do 34 kg, dok kod ženki visina je niža i bude oko 63 cm, a težina oko 23 kg. Imaju glavu srednje veličine sa dugom i uskom lobanjom, a njuška je veoma duga sa pravilnom nosnom pečurkom crne boje. Oči su obično tamne boje, trouglastog oblika, a uši su nisko postavljene i pokrivene svilenom dlakom. Vilice su duge i snažne, sa veoma jakim zubima, vrat je dug i jak, leđa ravna i mišićava sa širokim slabinama, plećke su jake i dobro postavljene, a butine jake i dobro oblikovane. Šape su jake sa zaobljenim prstima, a rep je srednje dužine, nisko usađen i pri kraju se uvija u spiralu.

Dlaka kod afganistanskih hrtova je veoma specifična, svilenkasta je i dobro razvijena. Ima izuzetnu finu strukturu i na njušci je dosta kraća nego po ostatku tela. Uši, noge i plećke imaju dužu i gušću dlaku. Kad su u pitanju boje, dozvoljene su sve, ali se najviše cene tigrasti, žuto-beli, čisto beli i sivi hrtovi.

NARAV

Afganistanski hrt je pas koji se može opisati u najkraćim crtama: dostojanstven, graciozan, odan, miroljubiv, plemenit, ponosan, snažan i brz.

avganistanski-hrt-pas1

Inteligentan je, osećajan i nežan, prema vlasniku će ispoljiti i posesivnost. Dobro će se slagati sa decom, mada mu ne prija zadirkivanje. Veoma je nezavisan i ume da bude strastven i kao lovac iskazaće plemenitost jer nikad ne ugrožava lovinu. Ne treba se brinuti oko agresije, jer je prema strancima rezervisan i uvek će biti mirni i povučeni.

ZDRAVLJE I NEGA

Za održavanje zdravlja, pored adekvatne ishrane, potrebna im je i aktivnost, bilo da je u pitanju šetnja uz povodac ili energična vežba. Preporučuje se, ukoliko imate mogućnosti, da ga bar dva puta nedeljno pustite na otvoren prostor da se istrči na miru.

Afganistanski hrtovi su generalno dobrog zdravlja i eventualno oboljevaju od genetskih bolesti: katarakte, nekrotične mijelopatije i koronarne arteljirske bolesti.  Pored toga imaju izraženu osetljivost na anesteziju.

Što se tiče nege, obzirom da im je dlaka duga, prilično je zahtevna i potrebno je četkanje svaki drugi dan. U periodu linjanja četkati svaki dan. Kada je u pitanju kupanje, obzirom da je kupanje često loše za kožu psa, preporučuje se što manje, najviše četiri puta godišnje.

STATISTIKA

* Nivo energije: Niska energija.
* Nivo razigranosti: Umereno razigran.
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv.
* Lakoća treniranja: Lako je trenirati.
* Zaštita: Ne baš zaštitnički nastrojen.
* Potrebno održavanje: Visoko održavanje.
* Tolerancija na hladnoću: Srednja tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija.

Izvor: Wikipedia, Ljubitelji pasa

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari