NaslovnaRase pasaBELGIJSKI GRIFON

BELGIJSKI GRIFON

  • Naziv rase: Belgijski grifon
  • Originalni naziv rase: GRIFFON BELGE
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu 
  • Poreklo: Belgija
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 15 godina

Belgijski grifon spada u toj (toy) rase pasa. Veoma je popularan u svojoj rodnoj Belgiji i u ostatku Evrope kao kućni ljubimac. Jednostavan za negu, idealan za držanje i u najmanjem stanu. Odličan izbor za ljude sa malom decom, zbog njegove prirodno mirne naravi kao i prijateljskog izgleda.

POREKLO

Originalno su uzgajani za lov na pacove, miševe i ostale manje glodare, ali u današnje vreme se drže kao kućni ljubimci i spadaju u kategoriju toj pasa. Kao rasa su prvi put prikazani na izložbi u Briselu 1880. godine, ali pas koji veoma izgledom podseća na njega se pojavljuje i u delima starog flamanskog slikara Van Eycka iz 15. veka. Bio je veoma popularan u 19. veku u svojoj rodnoj Belgiji, a cenili su ga podjednako i pripadnici viših slojeva društva i obični radnici. Postoje tri varijante ove rase: Belgijski grifon, Briselski grifon i mali Brabanson. U Europi su ova tri psa, prema FCI standardima, priznati kao posebne rase, a u Americi od strane AKC je priznat samo Briselski grifon.  Na povećanje popularnosti ove rase najviše je uticalo pojavljivanje jednog primerka u čuvenom filmu sa Džekom Nikolsonom „Dobro da bolje ne može biti“.

IZGLED

Kao što smo već napomenuli, postoje tri varijante ove rase prema klasifikaciji FCI, a oni se izmmeđu sebe razlikuju po boji i dužini dlake. Belgijski grifon ima dužu dlaku sa  čupercima i šiškama na licu, Briselski grifon ima malo dužu dlaku u odnosu na belgijskog grifona i poslednji mali Brabanson koji ima veoma kratku i glatku dlaku. Svi spadaju u grupu patuljastih pasa, kratkog i dosta snažnog tela. Imaju veliku izraženu glavu sa izbočenim čelom i velikim očima. Dlaka im se javlja u crnoj boji, crnoj sa paleži i ugljeno tamno riđoj. Prosečna težina se kreće od  2,5 do 5,5 kg, a prosečna visina im je između 18 i 20 cm.

belgijski-grifon-rase-pasa
foto: Pixabay

NARAV

Belgijski grifon je energičan, veselog karaktera i prijatne naravi. Veoma je privržen svom vlasniku, važi za druželjubivog psa koji se odlično slaže i sa malom decom i sa drugim ljubimcima. Prema strancima je nepoverljiv, ali zbog svog malenog rasta nije dobar čuvar. Veoma retko laje. Za dresuru nije težak, jer je ovo rasa koja ima prirodnu želju da ispuni sve zahteve svog vlasnika.

ZDRAVLJE I NEGA

Zahtevaju minimalnu količinu prostora, pa su idealni  za držanje u stanu. Nikako ih ne bi trebalo držati napolju jer veoma loše podnose hladne vremenske prilike. Za negu nisu zahtevni, dovoljno im je četkanje 3 puta nedeljno i šišanje par puta godišnje. Redovne šetnje se podrazumevaju. Važe za dosta zdravu rasu, ali mogu biti skloni displaiziji kuka i katarakti.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima:  Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za  treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak  za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari