NaslovnaPSIBRISELSKI GRIFON

BRISELSKI GRIFON

  • Naziv rase: Briselski grifon
  • Originalni naziv rase: GRIFFON BRUXELLOIS
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Belgija
  • Veličina: Toy pas
  • Prosečan životni vek: 14-15 godina

Briselski grifon je mali pas, sitnog, ali elegantnog izgleda. Odličan pas za stan, veoma inteligentan i privržen svojoj ljudskoj porodici. Odlično se slaže i sa malom decom i sa drugim ljubimcima.

POREKLO

Briselski grifon potiče od psa zvanog Smousje koji je vekovima postojao na teritoriji Brisela. Uzgajani su da teraju pacove i ostale manje štetočine iz kočija i štala. U 19. veku su ukrštani sa king čarls španijelom i mopsom i tada su dobili kratko oštro krzno i izgled po kome su danas poznati. Dosta primeraka ove rase je kasnije izvezeno u inostranstvo što je doprinelo širenju popularnosti ove male rase. Takođe belgijska kraljica Meri Henrijeta je posedovala psa ove rase, što je takođe dosta doprinelo njihovoj popularnosti.

IZGLED

briselski-grifon-rase-pasa-moj-ljubimac (1)
foto: Pixabay

Ovo je mali pas, veoma kratkog tela koji se ubraja u toy rase. Iako sitan, elegantne i skladne je građe i ima gotovo ljudski izraz lica. Poseduje veliku i okruglu glavu sa izbočenim čelom, kao i vencem oštre dlake oko očiju, brade i lica. Oči su veoma izražene i crne boje. Dlaka je kod ovog psa veoma gusta, čupava i najčešće lisičje crvene boje. Težina se kod ove rase kreće između 3,5 i 6 kg, a prosečna visina je između 21 i 28 cm.

NARAV

Briselski grifon je živahan i inteligentan pas. On je pravi mali čuvar i veran pratilac, koji uživa u igri i maženju sa svojom ljudskom porodicom. Najčešće se vezuje za jednu osobu, nje agresivan, prijateljski je nastrojen prema skoro svima, mada prema strancima zna biti nepoverljiv. Za dresuru nije težak, ubraja se u veoma inteligentne rase i ima prirodnu želju da udovolji svom vlasniku. Dobro se slaže i sa decom i sa drugim ljubimcima.

ZDRAVLJE I NEGA

Ovaj pas spada u dosta aktivne rase i potrebna mu je svakodnevna fizička aktivnost kao i mentalna stimulacija. Kako je u pitanju mali pas, to je moguće izvesti i u stanu najmanje veličine. Osim toga, ovaj pas će uživati u kraćim dnevnim šetnjama na povodcu. Preporuka je da se drži u stanu, ovo nikako nije pas za dvorište jer pored toga što je sitan rastom loše podnosi niske temperature. Njegova gruba dlaka zahteva četkanje minimum tri puta nedeljno, kao i oblikovanje trimerom na svaka tri meseca. Kao rasa važe za vitalnu i dugovečnu, ali mogu biti skloni slabosti bešike, iščašenju kolena kao i distihijazi.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari