NaslovnaPSIČAU ČAU

ČAU ČAU

  • Naziv rase: Čau Čau
  • Originalni naziv rase: Chow-Chow
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 76
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5, špic tip i primitivni tip pasa
  • Poreklo: Kina
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek:  8-12 godina

ČAU ČAU – Veoma stara rasa pasa, poznata kao mirna i staložena pasmina, pre svega odana samo jednom gospodaru. Svojim gustim krznom podseća na omanjeg lava. Odan pas, nežnog karaktera zbog čega ga i mnoge porodice sa decom sve češće biraju za svog kućnog ljubimca.

POREKLO

Čau Čau je jedna od najstarijih rasa pasa, nastao je na teritoriji današnje Kine, prema nekim izvorima pre više od 2000 godina. Mnogi budistički hramovi su ukrašeni statuama upravo ove rase. Prvobitno su uzgajani zarad čuvanja carskih odaja, ali se kasnije i njihova dlaka koristila za tkanje tepiha. U 18. veku nekoliko primeraka ove pasmine stiže na teritoriju Engleske, gde tokom viktorijanskog doba stiču veliku popularnost. Danas su jedna od najtraženijih rasa u Sjedinjenim Američkim Državama.

IZGLED

Izuzetno proporcionalna rasa, spada u veće rase pasmina, gordog i ponosnog držanja. Grudni koš je dobro razvijen, leđa kratka i snažna. Noge su mišićave, lobanja ravna i velika, njuška umereno duga sa izraženom nosnom pečurkom. Prepoznatljivi su po svom divnom krznu koje se može javiti u beloj, crnoj, crvenoj, plavoj, riđoj ili krem boji. Uglavnom su jednobojna rasa. Prema dlaci, postoje dve vrste Čau Čaua: sa dugom i sa kratkom dlakom. Veličina mužjaka se kreće od 48 do 56 cm, dok su ženke od 46 do 51 cm. Težina mužjaka se kreće od 25 do 32 kg, a za ženke od 20 do 27 kg. Ono što je karakteristično za ovog psa jeste njegov izrazito plav jezik, koji nije svojstven ni jednoj drugoj rasi.

pas-čau-čau
foto: Pixabay

NARAV

Važe za mirne i staložene pse, koji su verni samo jednom gospodaru. Drugi ljudi kao i životinje im neće biti preterano interesantni. Pošto su veoma inteligentni kao i pronicljivi kod ove rase se može javiti tvrdoglava crta ukoliko se pravilno ne dresira. Ovo je rasa pasa koja se vezuje samo za jednu osobu, i toj osobi je spremna da ponudi svu svoju ljubav i privrženost. Ovom psu je potrebno posvetiti dosta pažnje i dresura ne sme biti gruba jer ne podnose grubost kao ni agresivni autoritet. Za ovu rasu kažu da su sinonimi za vernost i da kada se vežu za svog vlasnika zauvek ostaju verni. Decu takođe obožavaju i sjajni su čuvari.

ZDRAVLJE I NEGA

Čau Čau ima jednu skoro pa mačiju osobinu, sami se ližu i peru jer vole da su uvek čisti što njihovom vlasniku dosta olakšava održavanje. Osim toga dovoljno im je kupanje nekoliko puta godišnje. Nisu preterano aktivna rasa, ali su svakodnevne šetnje naravno obavezne. Njihova dlaka je malo zahtevnija za održavanje, pogotovo kada je dugodlaka vrsta u pitanju. Zahteva temeljno četkanje više puta nedeljno, a u sezoni linjanja svakodnevno.

pas-čau-čau
foto: Pixabay

Ne vole vlagu ni kišno vreme, a zbog svog gustog krzna su dosta osetljivi na vrućinu. Najviše im prija umerena klima, i preporuka je da se drže u zatvorenom prostoru tokom velikih hladnoća ili vrućina. Takođe, ne vole vodu ni plivanje, ukoliko se nađu u vodi, postoji mogućnost da se udave u slučaju da se njihovo gusto krzno natopi vodom i oteža. Važi za generalno zdravu rasu ali opet su kao rasa skloni nekim problemima. Bolesti koje najčešće dobijaju jesu entropija, katarakta i spojene nozdrve, koronarna arterijska bolest. Takođe mogu oboleti i od torzije želudca, displazije lakta, iščašenja kolena i reneralne kortikalne hipoplazije. Uz redovne posete veterinaru, potrebno je dodatno povesti računa da ovaj pas ima kvalitetnu i hranljivu ishranu.

Statistika


* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Ne preterano razigran
* Odnos prema drugim psima: Uzdržan
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Uzdržan
* Lakoća treniranja: Lak za trening
* Zaštita: Visok nivo
* Potrebno održavanje: Zahtevan za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, ljubiteljipasa.com, ksrs.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari