NaslovnaRase pasaENGLESKI LISIČAR

ENGLESKI LISIČAR

  • Naziv rase: Engleski lisičar
  • Originalni naziv rase: FOXHOUND (ENGLISH)
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 188
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6- Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji do veliki pas
  • Prosečan životni vek: oko 10 godina

Engleski lisičar je rasa originalno korišćena za lov na lisice u Engleskoj po čemu je i dobio originalni naziv Foxhound. U današnje vreme se i dalje u većini slučajeva koristi kao lovački pas, ali sve češće kao kućni ljubimac. Izuzetno zdrava rasa koja prosto puca od viška fizičke energije. Odličan pratilac za ljude koji vole sport i aktivnosti u prirodi.

POREKLO

Engleski lisičar je rasa koja se brižljivo odgaja već više od dva veka na osnovu odabranih krvnih linija. Postoji rodovna knjiga majstora lova „Udruženja engleskih lisičara“ koja je otvorena još 1800. godine. Svaki vlasnik engleskog lisičara zbog toga može vrlo jednostavno da prati poreklo svog psa do najstarijeg pretka. U Engleskoj su za uzgoj ove rase uvek bili, a i danas su zaduženi „Masters of Foxhounds“ koji su napravili i standard rase. Rasa je priznata od strane FCI 1964. godine. Engleski lisičar je originalno odgajan za korišćenje u lovu, a danas se sve češće može pronaći kao porodični ljubimac.

IZGLED

Engleski lisičar je atletski građen pas, sa dobro izbalansiranim telom. Dlaka ovog psa je kratka i gusta i može se javiti u crnoj, ten i beloj, trikolor (crna,ten i bela) ili bikolor sa belom pozadinom. Prosečna visina ovog psa je između 53 i 63 cm, a prosečna težina između 29 i 32 kg. Poseduje ravnu glavu srednji širine, umereno dugu njušku sa podignutim nozdrvama. Ima snažne vilice sa makazastim i pravilnim zubima. Oči su srednje veličine, braon boje ili u boji lešnika. Uši su visoko postavjene, prilepljene uz glavu.

NARAV

Izuzetno hrabra, energičnna i borbena rasa. U rodnoj Velikoj Britaniji se najviše koristi u lovu  na lisice, dok se u Francuskoj koristi u lovu na divljeg vepra. Poseduje ogromnu energiju i sposoban je da trči satima velikom brzinom bez zaustavljanja. Kao kućni ljubimac, voli da provodi vreme sa ljudima, nije preporučiv za vlasnike koji ne mogu da mu posvete veću količinu vremena. Inteligentan je, dobro će se slagati sa malo starijom decom koju ne može u igri da obori. Odličan je pratilac za ljude koji vole sport i aktivnosti u prirodi zbog svoje velike energije. Kako ovaj pas ima jake lovačke instinkte, šetnje na povodcu su obavezne kako ne bi pojurio za tragom pre nego što stignete da ga zaustavite. Sa dresurom je potrebno početi što ranije, jer je ovaj pas sklon da ignoriše komande kada „pokupi miris“.

ZDRAVLJE I NEGA

Nije preporučiv za držanje u stanu, jer mu je potrebna ogromna količina prostora i fizičkih aktivnosti, najbolje istrčavanja. Dlaka mu nije teška za održavanje, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno. Zbog vrlo bržljivog odgoja rase od njenog nastanka, ova rasa važi za izuzetno zdravu, bez naslednih oboljenja.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Može biti neprijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari