FINSKI GONIČ

  • Naziv rase: Finski gonič
  • Originalni naziv rase: SUOMENAJOKOIRA
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Finska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 11-12 godina

Finski gonič je jedna od najpopularnijih rasa u Finskoj i Švedskoj. Odličan lovac, izvrsnog njuha koji će specifičnim lavežom svog vodiča obavestiti o svom ulovu. Kao ljubimac je dobroćudan, prijateljski nastrojen  i veoma veran svom vlasniku.

POREKLO

Finski gonič je, kao što mu i ime kaže nastao u Finskoj. Rasa je nastala kao rezultat rada finskih odgajivača u drugoj polovini 17. veka. Uzgajivači su imali za cilj da stvore lovačkog psa koji je sposoban da lovi na svim vrstama terena i u lošim vremenskim uslovima. Za razliku od drugih vrsta goniča, finski gonič će slediti miris svog plena, ali nikada neće ubiti i doneti plen već će taj posao prepustiti svom vodiču. Ovo je pas izvanrednog njuha koji će svojim karakterističnim lavežom upozoriti svog vodiča da je pronašao plen. U svojoj rodnoj Finskoj i u Švedskoj važi za jednu od najpopularnijih rasa, najviše se koristi u lovu, nešto ređe kao kućni ljubimac. U ostatku sveta važi za manje poznatu rasu.

IZGLED

Finski gonič je pas srednje veličine čija dužina tela je veća od visine grebena. Snažno, ali ujedno kompaktno građen lakog hoda i energičan. Dlaka je srednje dužine, dosta gruba, gusta i ravna. Javlja se u crnoj i tamno žuto-smeđoj sa belim oznakama na glavi, vratu, grudima donjem delu nogu i na repu. Prosečna visina se kreće od  51-61 cm a prosečna težina od 20-25 kg.

finski-gonič-rase-pasa (1)
foto: Canva pro

NARAV

Ova rasa je pre svega vrhunski lovac i neumorni gonič. Veoma energičan u lovu i veran svom vlasniku. Kao ljubimac je mirne naravi i prijateljski nastrojen prema svima. Uz pravilnu dresuru može se obučiti da bude dobar čuvar. Uglavnom se dobro slaže i sa decom i sa drugim ljubimcima. Voli da provodi vreme napolju u prirodi, odlično će se slagati sa ljudima koji vole aktivnosti na otvorenom.

ZDRAVLJE I NEGA

Finski gonič nije pogodan pas za stan, jer zahteva duge šetnje kao i redovno istrčavanje i igre. Njegova dlaka nije teška za održavanje, umereno se linja. Nije preporučljivo kupati ga, osim u slučaju da je veoma prljav. Ova rasa ima više genetskih zdravstvenih problema od kojih su najčešći displazija lakta i kukova i bolesti očiju.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari