NaslovnaRase pasaFLANDRIJSKI GOVEDAR

FLANDRIJSKI GOVEDAR

  • Naziv rase: Flandrijski govedar
  • Originalni naziv rase: BOUVIER DES FLANDRES
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 84
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Belgija i Francuska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

Flandrijski govedar, poznat još i pod nazivom belgijski stočar potiče iz Flandrije. U pitanju je vrlo inteligentan i pouzdan pas koji se najviše koristi kao kućni ljubimac, ali i pas čuvar i policijski radni pas. Nije pas za neiskusne vlasnike, zahteva dosta fizičkih aktivnosti.

POREKLO

Kao što se po njegovom imenu može zaključiti, flandrijski govedar vodi poreklo iz belgijskog i francuskog dela Flandrije koja je razdvojena malom prirodnom granicom. Rasa je najverovatnije nastala ukrštanjem oštrodlakog grifona i francuskog ovčara, mada se o njegovom poreklu i dalje raspravlja. Prema nekim izvorima, rasa je nastala u 17. veku, ali je tokom Prvog svetskog rata skoro potpuno uništena. Uz pomoć nekolicine entuzijasta 1923. godine je počela rekonstrukcija ove rase.

IZGLED

Flandrijski govedar je dosta visok pas, koji izgledom veoma podseća na velikog šnaucera. Poseduje tešku glavu, sa brkovima i bradom. Njuška je nešto duža, dosta snažna i široka. Oči su uvek tamne boje, uši trouglaste i stoje uspravno. Noge su mišićave, telo je snažno i kratko, a rep skraćen. Dlaka mu pored crne može biti i sive boje, ali crna boja je traženija. Dlaka ga štiti od svih vremenskih uslova, vrlo je duga, a ne predelu leđa je posebno gusta. Prosečna visina mužjaka je između 58 i 63 cm, a prosečna težina je oko 40 kg.

NARAV

U pitanju je vrlo pouzdan i inteligentan pas. U današnje vreme se najviše koristi kao kućni ljubimac, ali i kao pas za izložbe, pas čuvar, ali i policijski radni pas. Zbog svoje ogromne snage i inteligencije u nekim zemljama se koristi i kao pas za traženje ranjenika na ratnom polju. Sa obukom i socijalizacijom bi trebalo početi što ranije, kako ovaj pas ne bi počeo da pokazuje dominaciju. Potreban mu je dosledan i iskusan vlasnik.

ZDRAVLJE I NEGA

Flandrijski govedar može bez problema živeti i na otvorenom, jer ga njegova gusta dlaka štiti od svih spoljnih uticaja. Ukoliko ga držite u kući ili stanu, neophodna mu je veća količina fizičkih aktivnosti, poput dužih trčanja i puno šetnji. Dlaka je kod ovog psa umereno zahtevna, ali zahteva redovno čišćenje kao i periodično skraćivanje posebno na predelu glave. Od ozbiljnijih zdravstvenih problema mogu patiti od koronarne arterijske bolesti i torzije želudca.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Može biti težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Srednje težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari