NaslovnaPSIFRANCUSKI BULDOG

FRANCUSKI BULDOG

  • Naziv rase: FRANCUSKI BULDOG
  • Originalni naziv rase: Bouledogue francais
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 54
  • Klasifikacija FCI: Grupa IX – psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Francuska
  • Veličina: Mala
  • Prosečan životni vek: 9 – 11 godina

Francuski buldog je veoma popularna rasa u Srbiji, u skoro svakom mestu gde se skupljaju i šetaju vlasnici kućnih ljubimaca možete ih videti. Veoma su razigrani, veseli, osećajni i vezani za svakog člana porodice u kojoj se nalazi.

POREKLO

francuski-buldog-rase-pasa1

Francuski buldog je nastao od engleskog buldoga koji je došao u Francusku sredinom 19-og veka. U Parizu su francuskinje pokazale veliku naklonost prema ovoj rasi pa su francuski odgajivači došli na ideju na stvore rasu sličnu njima, ali elegantnijeg izgleda. Ukrštavali su ih dok nisu dobili današnjeg francuskog buldoga. Postigli su ogromnu popularnost, a posle se raširila po USA. Sad su jedna od najpopularnijih rasa pasa za izložbu.

IZGLED

francuski-buldog-rase-pasa2

Francuski buldozi su malih dimenzij,a ali su veoma kompaktni i mišićave strukture. Jaki su i izdržljivi. Glava je jaka, četvrtastog oblika, sa velikom količinom nabora pri dnu. Prednji deo glave je kratak , sa jako kratkom njuškom, a nos im je veoma naboran, mali, crne boje sa širokim nozdrvama.  Oči su velike i ispupčene. Uši su prave, vrat kratak, a leđa su veoma jaka i mišićava. Prednje noge su prave i debele, a zadnje su malo duže. Rep je kratak, nisko postavljen. Prosečna visina im se kreće kod mužjaka oko 30 cm, težina do 13 kg, a kod ženki je visina oko 28 cm, a težina do 11 kg.

Dlaka je izuzetno kratka i sjajna, može biti u više boja: uglavnom su tigraste boje sa belim mrljama na glavi i grudima, mogu biti i sasvim beli ili sa prugastim mrljama crne boje, retki su crne ili bež boje.

NARAV

Francuski buldog ima izuzetan karakter, osećajan je, lepo se slaže sa svima a najviše se veže sa osobu koja vodi računa o njemu. Prepun je ljubavi prema svima u okruženju. Ali prema drugim psima i životinjama ume da pokaže netrpeljivost i agresiju, zato treba voditi računa o ranoj socijalizaciji i pravilnoj dresuri.  Umeju da budu svojeglavi i da traže da bude po njihovom. Nikako se ne drži van kuće, to su isključivo kućni psi. Kako su mali, vole da se igraju,a deca ih obožavaju. Kao i tipični buldozi, nisu preterano aktivni, dovoljno je da ih dva puta dnevno izvodite u šetnju.

ZDRAVLJE I NEGA

dada-nestorović-wilma-francuski-buldog
foto: Dada Nestorović – Wilma

Mora se odmah reći da zbog građe nosa i njuške (brahicefalna građa), jako loše podnose vrućinu te u tom periodu vodite računa da bude što više u kući, u hladu. Dosta su skloni naslednim bolestima: spojene nozdrve, izduženi meki nepci, kičmena anomalija, entropija, a nešto ređe oboljevaju od gluvoće, katarakte i distihijaze.

Dovoljno je ukoliko ga držite samo kao kućnog ljubimca, četkati do dva puta nedeljno i povremeno kupati, jer se slabo linjaju. Ukoliko ga držite kao izložbenog psa, procedura nege je dosta komplikovanija.

francuski-bulodog-blu-svetlana-bajić
foto: Svetlana Bajić – Blu
STATISTIKA

* Nivo energije: Srednja energija.
* Nivo razigranosti: Umereno razigran.
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Veoma prijateljski.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv.
* Lakoća treniranja: Teško je trenirati.
* Zaštita: Ne baš zaštitnički nastrojen.
* Potrebno održavanje: Visoko održavanje.
* Tolerancija na hladnoću: Srednja tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Slaba tolerancija.

Izvor: www.ljubiteljipasa

Pročitajte još: RASE PASAPOSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari