HARIJER

  • Naziv rase: Harijer
  • Originalni naziv rase: HARRIER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 189
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase 
  • Poreklo: Engleska
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12 -14 godina

Harijer je pre svega lovački pas, koji izgledom veoma podseća na Bigla. Pored izuzetnih lovačkih sposobnosti, odličan ljubimac prirodno dobrog karaktera koji je veoma privržen svojoj ljudskoj porodici  a pogotovo deci. Važi za jednu od rasa sa najboljim njuhom.

POREKLO

Kao i kod mnogih rasa ne zna se tačno poreklo ove pasmine. Prema nekim izvorima nastao je ukrštanjem psa svetog Huberta i baseta a prema drugima je nastao ukrštanjem sa foks terijerom i hrtom. Ono što se sa sigurnošću zna je da je nastao na teritoriji Engleske i da se prvobitno koristio za lov na zečeve i lisice. Ime su dobili po normanskoj reči koja znači „lovački pas za sve namene” i važe za jednu od rasa sa najboljim njuhom. Od strane AKC su  kao rasa kakvom je danas znamo priznati 1885. godine.

IZGLED

Harijer je pas srednje veličine, spuštenih ušiju i  izduženog repa. Izgledom veoma podseća na Bigla. Kod ove rase oči su boje lešnika ili braon boje a dlaka je ravna, kratka i javlja se u svim bojama od crne do oranž  na obavezno  beloj osnovi. Najčešći primerci su trobojni u kombinaciji crne, bele i smeđe boje. Visina se kod ove rase kreće od 48 do 50 cm.

NARAV

Harijer je pas koji je prirodno dobrog karaktera, odličan sa decom jer je veoma tolerantan. Pored toga je energičan, nežan i razigran i veran kućni ljubimac. Kao lovački pas je odličan, veoma izdržljiv i brz. Nepovervljiv je prema strancima, važi za odličnog čuvara koji će lajanjem upozoriti svog vlasnika na potencijalnu opasnost. Sa drugim ljubimcima se generalno dobro slaže, ali mu ne bi trebalo verovati sa manjim ljubimcima kao i mačkama ukoliko nisu odrasli zajedno. Dosta su inteligentni i uglavnom nisu teški za dresuru i socijalizaciju, ali mogu imati tvrdoglavu crtu.

ZDRAVLJE I NEGA

Veoma su jednostavni za negu, dovoljno im je periodično četkanje i kupanje. Linjaju se umereno, osim tokom letnjih meseci kada je linjanje blago pojačano. Mogu živeti i u stanu i u kući, a takođe i u dvorištu ukoliko im se obezbedi adekvatna topla kućica. Kao rasa važe za generalno zdravu, ali mogu biti skloni displaziji kukova.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari