KOMONDOR

  • Naziv rase: Komondor
  • Originalni naziv rase: KOMONDOR
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 173
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Mađarska 
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-13 godina

Komondor je mađarska rasa, prepoznatljiva na prvi pogled po svojim dugim belim dredovima koji mu pokrivaju celo telo. Veoma popularan čuvar stada, najviše u Mađarskoj i SAD. Odličan čuvar, glasnog laveža, veoma privržen svom vlasniku.

POREKLO

Komondor pripada jednoj od najstarijih mađarskih rasa pastirskih pasa koje su pre nekih hiljadu godina mađarski nomadi sa sobom doveli na teritoriju Mađarske. Vodi poreklo od različitih azijskih pastirskih pasa. Prema nekim zapisima, mnogi  veruju da je stigao u Mađarsku, prateći Hune u njihovim kretanjima, mada mnogi veruju da je nastao čak od Sumeraca. Najviše se koristi za čuvanje stada, retko se može videti kao kućni ljubimac.

IZGLED

Komondor je prepoznatljiv po svom neobičnom izgledu. Njegovi dugi beli dredovi su prva stvar koju svako primeti kada ugleda ovog psa. Dok su mlađi, dlaka im je mekša i kraća, a kada potpuno odrastu, oko druge godine života, dužina dlake dostiže punu dužinu od 30cm. Komondor je pun mišića, veoma snažan iako na prvi pogled ne deluje tako. Mužjaci su  u proseku visoki do 76 cm i teški oko 60 kila, a ženke su u proseku visoke oko 70 cm, i neznatno lakše.

NARAV

Komondor je pravi pastirski pas i ljubomorno čuva svoju teritoriju. Veoma je nepoverljiv prema strancima. Ima izdrazito glasan lavež, i važi za dobrog čuvara bilo da mu je povereno čuvanje stada ili imovine. Iako deluje pitomo na prvi pogled, može biti veoma agresivan. Kao rasa, poznati su i po tome da su bez straha sposobni da se sukobe i sa vukom.  Iako su poprilično krupna rasa, veoma su okretni i brzi. Mogu biti poprilično trdoglavi, potreban im je iskusan vlasnik koji će im posvetiti dosta vremena. Sa socijalizacijom i dresurom se mora početi što ranije, kako bi se na vreme iskontrolisala prirodna agresivnost i želja za dominacijom koja je pristna kod ove rase. Vezuju se najčešće za jednu osobu, kojoj će biti veoma privrženi.

ZDRAVLJE I NEGA

Komondori su isključivo bele boje i veoma lako se isprljaju.  Potrebno im je puno nege i češljanja. Podlaka im je takođe gusta, ali je tanka. Ukoliko se ne četkaju svakodnevno, dolazi do mršenja dlake, koju je onda skoro nemoguće razmrsiti. Lako se prilagođavaju svim vremenskim uslovima mada im više prija hladno vreme. Ako se dlaka zapusti, može doći do raznih infekcija kože. Takođe, mogu bolovati i od displazije kukova i imati problema sa varenjem.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Izrazito nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari