Home PSI MOPS (PUG)

MOPS (PUG)

  • Naziv rase: Mops
  • Originalni naziv rase: Chinese pug, Dutch mastiff
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 12
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9, Sekcija 11, mali molosijski pas
  • Poreklo: Kina
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 15 godina.

Mops (pug) je pas kojeg moguće najbolje opisuje latinska fraza multum in parvo odnosno „mnogo u malom“. Razigrana drevna pasmina čije su bore na licu vrlo karakteristične za njihov izgled. Interesantno je da bore na čelu dosta liče na kineski simbol za „princa“, a da li to ima neke veze sa njihovim karatkerom, pročitajte u nastavku.

mops-pas-rasa
foto: Pixabay

POREKLO

Iako nije poznato vreme nastanka ove pasmine, zna se da je zemlja nastanka Kina. Ono što se zna jeste da su slični psi bili popularni na carskom voru dinastije Sung (od 960. do 1279. godine). Mopsovi su uzgajani kao pratioci vladajućim porodicama u Kini, a ove pse čak su čuvali i vojnici. Tek kasnije ova pasmina se širila prvenstveno po Aziji, pa se zna da su u Tibetu budistički monasi imali mopsove u svojim hramovima.

Nije poznato kada su stigli u Evropu, ali su brzo postali vrlo popularni. Kako na sudovima, tako među kraljevima i aristokratijom. Jedan mops je putovao sa Vilijamom III i Meri II iz Holandije u Englesku, jednog je Goja sliko u Španiji, a u Italiji su ih oblačili u mala odela i vozili u kočijama.

Mopsovi su pretežno tokom celog XVI, XVII i XVIII veka bili jedna od najpopularnijih rasa na dvorovima širom Evrope i mogu se naći na raznim portretima vladara tih doba. Izgled modernog mopsa promenio se kada su oni direktno uvezeni iz Kine 1860. godine. Za stvaranje crnih mopsova pak direktno je odgovorna britanska dama Brassey.

Preko okeana u SAD ova rasa stigla je u devetnaestom veku, a Američki kinološki klub priznao je pasminu 1885. godine.

mops-pas-rasa
foto: Pixabay

IZGLED

Iako su na mnogim pomenutim evropskim portretima mopsovi prikazani sa dužim i mršavim nogama, moderni mops ima kvadratno telo i vrlo kompaktan oblik, odnosno krake nogice. Iako kompaktni, vrlo su im razvijeni mišići, pa su za jednog malenog psa veoma jaki.

Dlaka je kratka i sjajna i mogu biti žuto smeđi, narandžasti, sivkasti ili crni. Mopsovi imaju crnu liniju koja se proteže od očne duplje sve do repa. Što se tiče ušiju, u uzgoju se preferira da su uši prekopljene prednjom ivicom uz bočnu stranu glave.

Donja vilica im je nešto duža od gornje, zbog čega nemaju ravnomeran ugriz.

NARAV

Uprkos maloj veličini, mopsovi imaju veliku i šarmantnu ličnost i uopšte nije slučajnost što su bili i ostali popularni. Snažne su volje i vrlo su pogodni za porodice sa decom.

ivana-vilovski-mops-mona
foto: Ivana Vilovski – Mona

mops-valentina-stokić-žare
foto: Valentina Stokić – Žare

Mopsovi su retko agresivni i prilagodljivi svojim vlasnicima – ako ste mirni mogu biti tihi i poslušni, ali ako treba mogu biti i živahni. Intuitivni su i osetljivi na raspoloženje svojih vlasnika. Mopsovi su takođe sjajni partneri za dremanje, jer provode dosta vremena spavajući.

Umeju da budu veoma bezobrazni ukoliko kasnite sa hranom i grickalicom, pa obratite pažnju na to.

ZDRAVLJE I NEGA

Kratka dlaka nije teška za održavanje, ali zbog čestog linjanja, preporučuje se redovno četkanje i kupanje (na nedeljnom nivou minimum). Bore na licu je potrebno često čistiti i održavati kako bi se sprečile infekcije.

Mopsovi su kao pasmina uglavnom vrlo zdravi. Ne podnose vrućine najbolje, pa je potrebno obratiti pažnju na njih tokom leta napolju, jer se mogu relativno brzo iscrpeti.

Ipak, iako su zdravi, mopsovi su skloni encefalitisu, problemima u disanju, ortopedskim problemima i očnim bolestima.

mops-pas-rasa

STATISTIKA

* Nivo energije: Srednje visok.
* Nivo razigranosti: Veoma visok.
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Stidljiv.
* Lakoća treniranja: Umeren i nizak nivo.
* Zaštita: Visoka zaštita.
* Potrebno održavanje: Vrlo malo održavanja.
* Tolerancija na hladnoću: Srednja tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Mala tolerancija.

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com

Pročitajte još: RASE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KAD KUPOVINA MAČKE KRENE PO ZLU

Jedan neverovatan slučaj se dogodio u Francuskoj, kada je kupovina čuvene Savana mačke krenula po zlu. Par koji živi u Francuskoj je preko oglasa...

RASE PASA KOJE SE ODLIČNO SLAŽU SA MAČKAMA

Ukoliko ste vlasnik mačke, a razmišljate o nabavci i psa kao kućnog ljubimca imajte na umu da se ne slažu baš najbolje sve rase...

LAKŠE UDOMLJAVANJE – HUMAN GEST ZA PRIHVATILIŠTE

Jedan par, koji je želeo da ostane neimenovan je platio sve takse za udomljavanje svih životinja u jednom prihvatilištu u Tenesiju. Ovaj njihov gest je...

NAJSTARIJI PINGVIN NA SVETU

NAJSTARIJI PINGVIN - Jedna ženka pingvina koja je stanovnik danskog zoološkog vrta, proslavila je nedavno 41 rođendan. Zbog svoje starosti je zvanično upisana u...

KAKO ZAŠTITI SVOJE LJUBIMCE UNUTAR DOMA?

KAKO ZAŠTITI SVOJE LJUBIMCE - Uglavnom se priča o načinima zaštite ljubimaca prilikom šetnji, u parkovima i na zelenim površinama, ali postoji i više...

poslednji komentari