PATULJASTI ŠNAUCER

Naziv rase: PATULJASTI ŠNAUCER
Originalni naziv rase: Zwergschnauzer
AKC lista najpopularnijih pasa: 11
Klasifikacija FCI: Grupa II – Pinčeri, šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
Poreklo: Nemačka
Veličina: Mali pas
Prosečan životni vek: 12 – 14 godina.

Patuljasti šnaucer je izuzetna rasa koja je specifična po tome što poprima osobine svog vlasnika. Ako je vlasnik lenj, i pas će biti takav… Decu obožavaju i sa njima vole da se igraju. Izuzetno su pogodni kao kućni ljubimci u stanu. Veoma je prilagodljiv, te se lako može seliti sa vlasnikom.

POREKLO

Nastao je tokom 19-og veka ukrštanjem šnaucera sa majmunskim pinčem ili pudlicom, te je nastao današnji patuljasti šnaucer. Šnaucer u stvari znači ,,mala brada“, budući da njihova dlaka formira bradu koja je karakteristična za sve šnaucere. Veoma su brzo postali popularni na planetarnom nivou, i kao izložbeni psi i kao kućni ljubimci.

IZGLED

Telo mu je malih dimenzija, četvrtastog oblika, nabijeno, snažno. Visina plećki je jednaka dužini tela, a dužina glave odgovara polovini dužine njegovih leđa, od grebena do korena repa. Glava ima razbarušen izgled zbog dlaka, vrat dug a uši visoko postavljene, ali su spuštene. Rep je visoko nošen, ali se često kupira, kao i uši. Visina kod mužjaka i ženki se kreće od 30 do 36 cm, a težina od 4 do 9,1 kg.

Dlaka je veoma debela i oštra, sa gustom poddlakom koja uvek doprinosi da izgledaju čupavo. Imamo više boja: crna, biber-so, srebrna, bela.

NARAV

pas-patuljasti-šnaucer2

Osnovne osobine patuljastog šnaucera su inteligencija, izdržljivost i hrabrost. Iako su mali, neće se sklanjati od većeg suparnika. Odlični su kućni ljubimci, obožavaju decu i sa njima se rado igraju, Poseduju mudrost koja mu doprinosi da sam nauči neke stvari. Voli sve članove porodice ali se prema svakom drugačije ponaša. Kažu za patuljastog šnaucera da je njegovu ljubav lako dobiti ali poštovanje treba zaslužiti.

Veoma su nežni, tolerantni i odani svom vlasniku. Ljubazni su i mirne naravi. Ko želi da ima ,,ćutljivog“ psa, bolje da ga ne uzme jer obožavaju da se oglašavaju lavežom. Poprima osobine svog vlasnika, ako je vlasnik lenj, i pas će biti lenj, ako je vlasnik sportista, i patuljak će biti takav, jedva će čekati svaki polazak, trčanje, šetanje…

ZDRAVLJE I NEGA

marija-stanojković-srednji-šnaucer-ringo
foto: Marija Stanojković – Ringo

Zbog svoje hiperaktivnosti, patuljasti šnaucer često može da dobije lakše povrede, a bolesti koje dobija su: urolitijaza, progresivna atrofija rožnjače, folikularni dermatitis, proširenje jednjaka, itd.

Zbog svoje male dimenzije, nije potrebna velika nega, ali u periodu linjanja potrebno ga je četkati češće sa veoma tvrdom četkom, a prethodno pokvasiti dlaku jer se dlaka lako umrsi u čvoriće. Zbog dužine i rasta dlaka je potrebno redovno šišanje na svakih dva, tri meseca.

STATISTIKA:
* Nivo energije: Srednji.
* Nivo razigranosti: Veoma razigran.
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski.
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski.
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski.
* Lakoća treniranja: Veoma lako.
* Zaštita: Nema zaštitnički nagon.
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje.
* Tolerancija na hladnoću: Srednja tolerancija.
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija.

Bonus video: 

Izvor: ljubiteljipasa.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari